Dve percentá z daní môžu zamestnanci darovať do konca mesiaca

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 15:50 • 2 min
Dve percentá z daní môžu zamestnanci darovať do konca mesiaca

BRATISLAVA - Všetci zamestnanci, ktorým robil daňové priznanie zamestnávateľ, majú možnosť darovať dve alebo tri percentá zo svojich daní do 30. apríla 2014.

slovakia

left justify in out

Daňovník, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti, predkladá daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 %, resp. 3 % zaplatenej dane. V ňom uvedie, že suma sa má poukázať ním určenému prijímateľovi.

 

"Ak sa zamestnanec rozhodol poukázať sumu 2 alebo 3 % zaplatenej dane, predloží daňovému úradu vyhlásenie s prílohami a potvrdenie o zaplatení dane najneskôr do konca apríla. Vyhlásenie o darovaní 2 % je osobitným tlačivom. Vzory tlačív sú zverejnené na webe finančnej správy www.financnasprava.sk. Dve, respektíve tri percentá môže darovať daňovník - zamestnanec v prípade, že za minulý rok zaplatil dane, z ktorých dve alebo tri percentá sú najmenej tri eurá. Peniaze môže poslať len jednému prijímateľovi, podmienkou je, že nemôže mať povolený odklad platenia dane (firmy v likvidácii) a ani povolenie platenia dane v splátkach," uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Tri percentá zo svojej zaplatenej dane môže podľa jej slov občan venovať v prípade, ak v minulom roku odpracoval najmenej 40 hodín dobrovoľníckych prác a predloží o tom písomné potvrdenie. 

 

Podiel zo zaplatenej dane môžu venovať aj tie subjekty, fyzické a právnické osoby, ktoré si odložili podanie daňových priznaní po tom, čo splnia zákonom stanovené podmienky a nebudú mať žiadne podlžnosti voči správcovi dane. Ak chcú dať firmy neziskovým organizáciám plné dve percentá, musia dať aj pol percenta z celkovej výšky dvoch percent ako svoj dar. Podiel zaplatenej dane je najmenej tri eurá, ak je daňovníkom fyzická osoba a osem eur pre jedného prijímateľa, ak je daňovníkom právnická osoba. 

 

Ak je vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane chybné, daňový úrad vyzve občana alebo firmu na jeho opravu v určenej lehote. Ak daňovník v určenej lehote chybu neodstráni, podiel zaplatenej dane nie je možné poukázať. Zároveň je potrebné vyplniť platné a správne údaje o prijímateľovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies