Dvaja muži z kauzy daňových podvodov s mäsom skončili vo väzbe

NETKY.SK • 28 Február 2013, 12:23 • 2 min
Dvaja muži z kauzy daňových podvodov s mäsom skončili vo väzbe

Dvaja muži z kauzy daňových podvodov s mäsom skončili vo väzbe

slovakia

left justify in out

img

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vzal do väzby dvoch mužov (Ivana V. a Norberta G.) v súvislosti s kauzou daňových podvodov pri obchodoch s bravčovým mäsom. Dôvodom väzby je obava z pokračovania v trestnej činnosti.

Ako TASR informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, ostatné štyri osoby sudca prepustil zo zadržania. Konštatoval u nich dôvody väzby, ale nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil im obmedzenia.

Prokurátor aj dvojica, ktorá skončila vo väzbe, podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Pracovníci Finančného riaditeľstva (FR) SR a Policajného zboru (PZ) SR odhalili daňový podvod za 6,7 milióna eur. Podľa prezidenta PZ SR Tibora Gašpara však môže byť konečné číslo ešte o niečo vyššie."Naďalej prebiehajú daňové kontroly a možno, že umožnia rozšíriť vyšetrovateľovi to trestno-právne posúdenie následku na oveľa vyššiu sumu," povedal v utorok (26. 2.) na tlačovej konferencii v Bratislave Gašpar.

Vyšetrovanie prebiehalo do 24. február tohto roku


Vyšetrovanie podvodu prebiehalo podľa jeho informácií do 24. februára tohto roka, pričom dospelo do záveru, že bolo možné obviniť celkovo 15 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Následne 25. februára prebehla policajná akcia s krycím názvom Logistik, počas ktorej sa vykonalo 7 domových prehliadok a 4 prehliadky iných priestorov. "Bolo zadržaných 14 osôb. Tá 15. osoba bola v čase policajnej akcie vo výkone trestu odňatia slobody za drogovú trestnú činnosť," podotkol Gašpar.

Zločinecká skupina krátila daň a poistné, pričom v rámci tohto konania došlo k zneužitiu intrakomunitárneho dodania tovaru medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Predmetom bolo bravčové mäso, ktoré sa dovážalo od dodávateľa z Českej republiky prostredníctvom siete spoločností na území SR. Celý reťazec predstavoval 24 firiem, ktoré boli vytvorené na to, aby deklarovali fiktívne dodania tovaru. "Prokurátor predkladá príslušnému sudcovi návrh na vzatie do väzby voči šiestim osobám," dodal Gašpar.

Ako informoval prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze, odhalenými podvodníkmi boli významní spracovatelia a obchodníci s mäsom v Bratislavskom a Trnavskom kraji, pričom ich spoločnosti sú stále činné na trhu. "V našej krajine sa ako rakovina rozrastá problematika daňových únikov, ktorá je pretkaná skrz-naskrz všetkými sektormi podnikania," vyhlásil dnes minister financií SRPeter Kažimír.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies