Ropný gigant BP investuje 1,1 miliardy dolárov do veternej energie

NETKY.SK • 10 September 2020, 20:07 • 2 min
Ropný gigant BP investuje 1,1 miliardy dolárov do veternej energie

LONDÝN - Britská ropná spoločnosť BP, ktorá sa nedávno rozhodla pre postupné vyraďovanie fosílnych palív, urobila prvý veľký krok týmto smerom. Kúpila polovicu dvoch veterných farm v USA.

slovakia

left justify in out

Odmietnutie od plynu a ropy

Spoločnosť BP, ropný gigant, ktorý minulý mesiac ohlásil zmenu stratégie, uskutočnila svoj prvý krok v snahe odkloniť sa od ropy a plynu. Odkúpila polovičné podiely dvoch veterných farm na mori od nórskej spoločnosti Equinor za 1,1 miliardy dolárov.

 

Spoločnosť BP podnikla doteraz najodvážnejšie kroky k opusteniu obchodného modelu ropného gigantu. Generálny riaditeľ Bernard Looney v auguste uviedol, že spoločnosť v nasledujúcom desaťročí zníži produkciu ropy a zemného plynu o 40% a ročne utratí až 5 miliárd dolárov na vybudovanie jedného z najväčších svetových podnikov v oblasti obnoviteľnej energie.

 

img

 

Elektrina z obnoviteľných zdrojov

Najmä BP získa 50% podiel na vývoji vo veterných elektrárňach Empíre Wind a Beacon Wind v blízkosti pobrežia štátov New York a Massachusetts.

 

Veterná farma Empire Wind, ktorá v prvej fáze by sa mohla začať v rokoch 2024-25, má potenciálny inštalovaný výkon viac ako 2 gigawatty a Beacon Wind viac ako 2,4 gigawattu. Spolu budú môcť napájať viac ako 2 milióny domácností.

 

Šéf BP Looney si stanovil cieľ zvýšiť do roku 2030 kapacitu obnoviteľnej energie z približne 2,5 gigawattu v minulom roku na 50 gigawattov.

 

img

 

Nebude skúmať ropu v žiadnych nových krajinách, čo je veľký krok od tradičného podnikania, ktoré zo spoločnosti urobilo energetického obra na celé desaťročia.

 

BP je nadnárodná energetická spoločnosť so sídlom v Londýne. Patrí medzi tretiu najväčšiu energetickú spoločnosť na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona