Dunaj za Bratislavou stále stúpa

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:22 • 2 min
Dunaj za Bratislavou stále stúpa

BRATISLAVA - Dunaj síce v hlavnom meste klesá, no jeho hladina stúpa v Gabčíkove, Medveďove, Komárne a Štúrove, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity.

slovakia

left justify in out

Podľa merania Slovenského hydrometeorologického ústavu z 4:15 dosahuje Dunaj v Gabčíkove 832 cm. V Medveďove o 9:00 namerali 972 cm, v Komárne v tom istom čase 845 cm a Štúrove 741 cm. Stúpa aj hladina Váhu v Kolárove, kde o 9:00 bolo 692 cm a platil druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

Po tom, ako vo štvrtok večer začal Dunaj v Bratislave kulminovať, dnes o 9:00 jeho hladina v Devíne klesla z 973 na 943 cm, v centre mesta z 1032 cm na 1010 cm. Pokles Dunaja je citeľný aj na rieke Morava. V Moravskom Sv. Jáne o 9:00 zaznamenali 454 cm a vo Vysokej pri Morave namerali o tom istom čase 610 cm. V Moravskom Sv. Jáne platí prvý stupeň, vo Vysokej pri Morave je stále tretí povodňový stupeň. 

Na nižšie položených úsekoch slovenskej časti Dunaja by rieka mala svoje maximá zaznamenať od dnešnej noci až do nedeľného rána. V Medveďove by mal Dunaj kulminovať na úrovni 970 až 990 cm dnes v noci, v Komárne v sobotu večer na úrovni 870 až 890 cm a napokon v Štúrove má hladina Dunaja dosiahnuť svoje maximum v nedeľu 8. júna ráno na úrovni 790 až 820 cm. 

Hladina Dunaja v Bratislave sa bude znižovať pozvoľna, podľa vedúceho krízového štábu Ľubomíra Andrassyho to ukázali posledné hodiny. Dunaj v centre mesta do rána klesol pod 10,2 metra, naďalej však platí tretí povodňový stupeň i vyhlásený mimoriadny stav. Ako informoval Andrassy, situácia v Bratislave i v Devíne je pokojná, v pohotovosti sú však stále všetky bezpečnostné zložky. V súčasnosti pokračujú v odčerpávaní presakujúcej vody na Slovanskom nábreží v Devíne, v Karloveskej zátoke i pri Botanickej záhrade. Monitorujú tiež diaľnicu pri Einsteinovej ulici v Petržalke, kde sa vo štvrtok tiež objavila presakujúca voda. Stúpajúca voda narobila najväčšie problémy v bratislavskom Devíne, kde sa na ňu pripravovali už od nedele večera. Devínska cesta, ktorú uzavreli ešte v utorok večer, je stále pre vodu na ceste neprejazdná. Podľa Andrassyho, po opadnutí vody budú musieť skontrolovať bezpečnosť vozovky na Devínskej ceste, kde sa už pred povodňami objavili problémy. 

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik vyhlásil mimoriadnu situáciu v Bratislave v utorok 4. júna, pretože povodňová aktivita na Dunaji dosiahla tretí stupeň. V Trnavskom kraji je pre vysokú hladinu rieky Morava od štvrtka uzatvorený most do Rakúska Moravský Svätý Ján - Hohenau. Uzatvorený je aj most ponad rieku Dunaj medzi Slovenskou republikou a Maďarskom, bývalý hraničný priechod Medveďov - Vámoszabadi. Polícia upozorňuje motoristov v Trnavskom kraji, aby rátali na cestách s obmedzeniami, ktoré súvisia s povodňovou situáciou. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili vo štvrtok 6. júna pre ľavú aj pravú stranu hrádze Váhu od Komárna po Kolárovo. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj v Štúrove, kde rovnako ako v Komárne zahradili otvory v protipovodňovom betónovom múre mesta a pracujú na ďalších protipovodňových opatreniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies