Dunaj v Komárne pomaly ustaľuje, nárast je už len veľmi malý a pomalý

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 14:47 • 2 min
Dunaj v Komárne pomaly ustaľuje, nárast je už len veľmi malý a pomalý

NITRA/KOMÁRNO – Dunaj v Komárne sa podľa informácií zo stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu ustaľuje, nárast je už len veľmi malý a pomalý. Hladina dosiahla 887 centimetrov. Hovorca Komárna Róbert Králik verí, že už ďalej stúpať nebude a že mesto má to najhoršie za sebou.

slovakia

left justify in out

Problémy sú na vážskej hrádzi, kde sa objavujú priesaky, ktoré priebežne utesňujú vrecami s pieskom. Nespôsobujú však závažnejšie škody. Za Vážskym mostom vytekala kanalizácia z bitúnku do Váhu, dobrovoľníci zabezpečujú improvizovanú hrádzu. Podľa Králika by po povodniach bolo na mieste zamyslieť sa nad tým, že aj Komárno by potrebovalo mobilné hrádze ako má Bratislava a Štúrovo. Súčasný protipovodňový betónový múr má už 50 rokov a objavujú sa na ňom trhliny. „Teraz podľa vody vidieť, že nie všade má 950 centimetrov, pretože niekde je ešte rezerva nejakých 40 centimetrov do vrchu hrádze a inde len 10 – 20 centimetrov,“ podotkol Králik. Zemná hrádza na Váhu má podľa jeho slov ešte rezervu zhruba meter. Po opadnutí povodňovej vlny budú ešte hroziť problémy so spodnou vodou. „So spodnou vodou si už nejako poradíme, to už nebude nejaký veľký problém,“ myslí si Králik.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivan Garčár, v Štúrove by mal Dunaj dosiahnuť maximálnu výšku 810 centimetrov dnes v noci. Pokles hladiny na Váhu v Kolárove očakávajú po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne vo večerných hodinách na úrovni približne 740 centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies