Druhá najväčšia ruská banka VTB dostala finančnú injekciu

NETKY.SK • 30 December 2014, 19:37 • 2 min
Druhá najväčšia ruská banka VTB dostala finančnú injekciu

MOSKVA - Druhá najväčšia ruská banka, štátom kontrolovaná VTB, dostala podľa vlastných údajov obrovskú finančnú injekciu. Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Keďže VTB je jednou z peňažných inštitúcií, ktoré trpia dôsledkami sankcií, štát jej dal k dispozícii 100 miliárd rubľov (1,45 miliardy eur). Banka oznámila, že do konca marca počíta s prevodom ďalších 150 miliárd rubľov.
      

Peniaze pochádzajú z národného záchranného fondu, do ktorého v posledných rokoch smerovala časť príjmov z predaja ropy. Prostriedky sa mali používať na verejné projekty v oblasti infraštruktúry a VTB je dôležitým finančným zdrojom práve pre takéto projekty.
      

VTB je jednou z piatich finančných inštitúcií, proti ktorým sú zamerané západné sankcie. Ich cieľom je skomplikovať ruským bankám získať nový kapitál na západných finančných trhoch. VTB spolu so Sberbank a Vnešekonombank v októbri podali na Európskom súdnom dvore žalobu proti európskym sankciám.
      

Ruskému bankovému sektoru dáva okrem sankcií zabrať aj prepad rubľa. Premiér Dmitrij Medvedev v pondelok (29.12.) oznámil, že pre branžu uvoľnil kapitálovú injekciu vo výške jedného bilióna rubľov. Pritom len pred týždňom musela centrálna banka zachrániť veľkú peňažnú inštitúciu Trust pred bankrotom injekciou v hodnote 30 miliárd rubľov. Minister hospodárstva Anton Siluanov vtedy oznámil, že aj štátom kontrolovaná Gazprombank dostane v priebehu niekoľkých dní 70 miliárd rubľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies