Drucker bude kabinet informovať o opatreniach proti rastu zadlženosti nemocníc polročne

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:26 • 2 min
Drucker bude kabinet informovať o opatreniach proti rastu zadlženosti nemocníc polročne

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker bude vláde predkladať informáciu o opatreniach na zamedzenie rastu zadlženosti zdravotníckych zariadení a o stave ich implementácie polročne. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu odsúhlasili ministri. Doteraz mal takúto povinnosť na mesačnej báze.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na skutočnosť, že jednotlivé opatrenia a ich implementácia sú strednodobého a dlhodobého charakteru a ich dopad na hospodárenie nemocníc je vhodné vyhodnocovať v dlhšom časovom úseku, navrhujeme zmeniť frekvenciu podávania informácie na polročnú," píše sa v materiáli.

Ministerstvo zdravotníctva SR sleduje vývoj obchodných záväzkov zdravotníckych zariadení. Všeobecným a dlhodobým problémom zdravotníckych zariadení je fakt, že náklady najväčších fakultných a univerzitných nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní.

 

"Významne ich ovplyvnilo každoročné zvyšovanie platov lekárov od roku 2012 a aj ďalšie zvyšovanie platov zdravotníckych pracovníkov v roku 2015, čo do výšky, ako aj štruktúry, pretože osobné náklady predstavujú najväčšiu časť prevádzkových nákladov nemocníc," uvádza materiál. Nemocnice tiež čelia skrytému dlhu vo forme nevyhovujúcej infraštruktúry, keďže investície do tejto oblasti sú z dlhodobého hľadiska poddimenzované.

Rezort zdravotníctva realizáciou Programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020 v oblasti zdravotnej politiky uskutočňuje viacero systémových opatrení na zefektívnenie vynakladania verejných zdrojov. K optimalizácii nákladovej štruktúry by mali prispieť opatrenia v oblasti centrálneho obstarávania liekov, zdravotníckeho materiálu a ostatných tovarov a služieb, posúdenie aktuálnych zmlúv nemocníc z hľadiska ich opodstatnenia a cien, dôsledné dodržiavanie systému sledovania spotreby liekov na pacienta s prihliadnutím na efektivitu liečby, či zefektívnenie vnútorných procesov v nemocniciach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies