Dragun chce v Bratislave otvárať tému cestného mýta

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:55 • 2 min
Dragun chce v Bratislave otvárať tému cestného mýta

BRATISLAVA - Mimobratislavskí vodiči, ktorí v hlavnom meste neplatia dane, by sa mali podieľať nejakým spôsobom na financovaní opráv a výstavbe ciest v meste.

slovakia

left justify in out

Myslí si to najmladší z kandidátov na primátora Bratislavy Miroslav Dragun (nezávislý), ktorý by v prípade svojho zvolenia chcel otvoriť tému cestného mýta pre nebratislavské vozidlá po výstavbe obchvatu D4/R7. Uviedol to dnes pri predstavovaní volebného programu ako jednu zo svojich priorít.

Podľa Draguna hlavné mesto potrebuje postaviť obchvat D4 a R7 a odľahčiť tak centrum mesta. Zároveň si myslí, že vodiči, ktorí nežijú v Bratislave a neplatia tu dane, denne však do hlavného mesta prichádzajú a využívajú cesty, by sa mali podieľať aj na financovaní ich opráv. „Uvedomujem si, že to nie je ľahká vec, ale myslím si, že je potrebné, aby sa táto téma otvorila a začalo sa o tom diskutovať,“ uviedol dnes Dragun s tým, že v tomto prípade je dôležitý súlad aj s ministerstvom dopravy a Bratislavským samosprávnym krajom. 

 

Dragun dnes predstavil sedem priorít svojho volebného programu. Nesľubuje v ňom opravy ciest či výstavbu nájomných bytov. „To by malo mesto robiť bez toho, aby si na tejto téme kandidáti robili kampaň,“ uviedol. Zameral sa preto napríklad na premenu magistrátu „na funkčnú inštitúciu slúžiacu v prvom rade občanom“. Zreálniť by chcel aj funkcie hlavnej architektky mesta. Podľa Draguna by pod hlavnou architektkou mal byť dopravný inžinier, dopravné oddelenie i územné plánovanie či riešenie problematiky vizuálneho smogu. „Bratislava potrebuje silného architekta, ktorý sa nebude báť postaviť developerom a bude vedieť zaujať jasné stanovisko mesta,“ uviedol Dragun. K tomu podľa neho stačí jednoduchá zmena organizačnej štruktúry magistrátu. Sám už má predstavu, kto by sa mal v prípade jeho zvolenia stať novým architektom mesta, dohodnutého už vraj má aj možného šéfa magistrátu. Svojich spolupracovníkov, ktorí by s ním v prípade zvolenia za primátora išli na radnicu, chce do týždňa verejne predstaviť. K takémuto kroku vyzýva aj ostatných kandidátov na post bratislavského primátora. 

 

V prípade zvolenia by sa chcel Dragun zasadiť aj za plnohodnotné spustenie integrovanej dopravy v celom Bratislavskom kraji do roku 2018. Dnes už v rámci integrovanej dopravy môžu ľudia zo Záhoria cestovať na jeden predplatný cestovný lístok vlakom, linkovým autobusom či MHD. V druhej etape, na ktorej sa už pracuje, by sa mal integrovaný systém rozšíriť do celého Bratislavského kraja a vybraných obcí Trnavského kraja. „Integrovaná doprava dokáže odľahčiť cesty. Ak budeme mať atraktívnu integrovanú dopravu vieme obyvateľom z regiónu ponúknuť to, aby prišli do Bratislavy vlakom či autobusom a následne prestúpili na MHD,“ priblížil svoje vízie Dragun. 

 

Dragun vo svojom volebnom programe sľubuje aj spoluprácu s mimovládnymi organizáciami či občianskymi združeniami, ktoré pôsobia v hlavnom meste. Ako dnes uviedol, mimovládne organizácie či občianske združenia by chcel zapojiť do fungovania mesta. „Mesto by zabezpečilo napríklad náradie a financovanie a ľudia zo združení by v spolupráci s magistrátom obnovovali mestský majetok,“ hovorí o svojej predstave Dragun. Medzi jeho prioritami je aj ochrana životného prostredia, či ako hovorí, jeho „srdcovka“, jasný nesúhlas s trasovaním ropovodu cez Bratislavu. 

 

Predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun je najmladším z desiatich kandidátov uchádzajúcich sa o post primátora hlavného mesta. Vo svojom veku vidí výhodu, podľa neho ľudia hovoria, že vedenie Bratislavy potrebuje generačnú výmenu. Proti nemu v novembrových voľbách stojí súčasný primátor mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). O post primátora sa uchádza aj herec Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH) či mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý). Ako nezávislí kandidáti sa o post primátora uchádzajú aj Peter Čiernik, Katarína Ullmanová či fotograf Andrej Palacko. O primátorskú stoličku sa v novembri uchádza aj Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko), Gabriel Karacsóny (Priama Demokracia) a Tatiana Kratochvílová (Sieť, Sloboda a Solidarita, Most-Híd, SDKÚ-DS). Nových primátorov miest, starostov obcí a poslancov zastupiteľstiev si budeme voliť 15. novembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies