Draghi: Inflácia v eurozóne sa vráti k 2 % v strednodobom časovom horizonte

NETKY.SK • 14 December 2015, 15:12 • 2 min
Draghi: Inflácia v eurozóne sa vráti k 2 % v strednodobom časovom horizonte

BOLOGNA - Miera inflácie v eurozóne sa vráti k cieľovej 2-% úrovni v strednodobom časovom horizonte.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Informovala o tom agentúra RTTNews.

 

Ak ECB bude nútená zosilniť využívanie nástrojov menovej politiky, aby zabezpečila cenovú stabilitu v eurozóne, urobí to, povedal Draghi počas návštevy v Bologni.

 

Banka začiatkom decembra rozhodla o predĺžení tzv. kvantitatívneho uvoľňovania, teda programu nákupu aktív eurozóny, do marca 2017, aby podporila infláciu aj hospodársky rast v regióne.

 

Podľa prognózy expertov z ECB medziročná miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, dosiahne tento rok 0,1 % a v nasledujúcom roku 2016 sa zvýši na 1,6 %.

Centrálna banka si dala za cieľ dostať infláciu k svojej cieľovej úrovni 2 % v strednodobom časovom horizonte. Draghi v tejto súvislosti pripomenul, že menová politika ECB môže priniesť eurozóne cenovú stabilitu, ale nezaručí jej trvalú prosperitu. Na to je potrebné zrýchliť tempo rastu hospodárstva menovej únie.

Šéf ECB sa domnieva, že kľúčom k zrýchleniu ekonomiky sú vyššie investície. V eurozóne však ich rast brzdí pomalé zvyšovanie dopytu, vysoká úroveň súkromného dlhu a krehká dôvera súkromného sektora.

 

Eurozóna tak potrebuje prijať ďalšie opatrenia na podporu dopytu, zvýšenie dôvery a zníženie úrovne dlhov. A kľúčom k tomuto cieľu sú štrukturálne reformy, dodal Draghi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies