Dovozné clá vo výške 45 % by poškodili ekonomiku USA

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:26 • 2 min
Dovozné clá vo výške 45 % by poškodili ekonomiku USA

MNÍCHOV - Ak by USA uvalili dovozné clá vo výške 45 percent a necolné bariéry na úrovni 15 percent voči všetkým svojim obchodným partnerom, pričom obchodní partneri by odpovedali rovnakými opatreniami, americký hrubý domáci produkt (HDP) by sa zmenšil v rozsahu do 9,3 percenta. Vyplýva to z najnovších kalkulácii mníchovského inštitútu Ifo zverejnených v utorok, ktoré poskytol agentúre SITA.

slovakia

left justify in out

V prípade takéhoto scenára by Nemecko mohlo evidovať zmenšenie hrubého domáceho produktu v rozsahu do 19 mld. eur čiže do 0,6 percenta. Riaditeľ Centra pre medzinárodnú ekonomiku pri inštitúte Ifo Gabriel Felbermayr však dodal, že tento najhorší scenár sa pravdepodobne nezrealizuje.


Osobitne by takýto vývoj bol negatívny pre Kanadu a Mexiko. Kanadský ročný HDP by mohol klesnúť o 70 mld. USD čiže o 3 až 4 percenta. Mexický ročný HDP by mohol oslabiť o 41 mld. až 57 mld. USD čiže o 3,7 až 5 percent. Negatívny vplyv na Čínu by však bol iba na úrovni 0,7 až 1 percento ročného HDP vďaka vysoko diverzifikovanej štruktúre čínskeho zahraničného obchodu.


Ak by sa USA rozhodli uvaliť represívne clá iba voči Mexiku a Číne, nemeckej ekonomike by to mierne prospelo, keďže tovary a služby z Nemecka by čiastočne nahradili stratený import z Číny a Mexika. "Tento pozitívny vplyv by však bol veľmi marginálny a bol by na úrovni menej ako 0,1 percenta nemeckého ročného hrubého domáceho produktu," poznamenal Felbermayr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies