Vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a Hercegovinu zmenil volebný zákon

NETKY.SK • 28 Júl 2022, 09:14 • 2 min
Vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a Hercegovinu zmenil volebný zákon

SARAJEVO – Približne dva mesiace pred voľbami v Bosne a Hercegovine nariadil vysoký predstaviteľ OSN pre túto balkánsku krajinu, Christian Schmidt, niekoľko zmien volebného zákona.

slovakia

left justify in out

Ako napísala vo štvrtok agentúra APA, Schmidt podľa vlastných slov pripravil balík transparentnosti s cieľom zabezpečiť „slobodnú a spravodlivú“ volebnú kampaň.
      

Zvýšili sa napríklad pokuty za porušenie volebného zákona na  30 000 konvertibilných mariek (15 342 eur). Volebná komisia tiež získala možnosť vylúčiť z volieb kandidátov, ktorí porušujú volebné zákony a zakázané sú tiež nenávistné prejavy. Reguluje sa tiež používanie elektronických, tlačených a online médií. Štátni predstavitelia a zamestnanci verejných inštitúcií majú zakázané viesť kampaň počas svojho pracovného času.

 

    

APA poznamenala, že predstaviteľ OSN Schmidt nezasahoval priamo do volebného systému. V predošlých dňoch sa totiž špekulovalo o tom, že by mohol zmeniť hranicu zvoliteľnosti, čo vyvolalo protesty v Sarajeve.
      

Vysoký predstaviteľ OSN je na základe tzv. bonnských právomocí z roku 1997 oprávnený pozmeňovať zákony a odvolávať verejných činiteľov, ktorí porušujú Daytonskú mierovú dohodu z roku 1995, ktorá ukončila tri roky trvajúcu vojnu v Bosne.

 

      

Parlamentné voľby sa v Bosne a Hercegovine uskutočnia 2. októbra. Približne 3,3 milióna voličov bude voliť troch členov multietnického predsedníctva Bosny, ústredný bosniansky parlament, parlamenty dvoch entít – Republiky srbskej so srbskou väčšinou a Federácie Bosny a Hercegoviny, v ktorej dominujú Bosniaci a Chorváti – a prezidenta a viceprezidenta Republiky srbskej.

 

 

Možno vás zaujme: Blinken bude rokovať s Lavrovom, témou je prepustenie neprávom zadržaných amerických občanov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies