Dominika Richterová a Juraj Bača zveľaďujú les na Kolibe

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 10:23 • 2 min
Dominika Richterová a Juraj Bača zveľaďujú les na Kolibe

BRATISLAVA - Slovenský herec Juraj Bača s priateľkou, speváčkou a herečkou Dominikou Richterovou sa starajú o les na bratislavskej Kolibe.

slovakia

left justify in out

„Každú jar robíme čistenie lesa, máme tam takých susedov, s ktorými sa vždy zmobilizujeme, uvarí sa guláš a ideme zbierať smeti. Posledný rok sme nazbierali 15 vriec. Tak sa tam o to staráme, lebo, keď už to vypília aj tam, čo nám v tej Bratislave zostane,“ poznamenal Bača v rozhovore pre agentúru SITA.


Okrem zberu odpadkov chodí mladý párik do lesa vysádzať i rastliny. „Vždy, keď sa nám niečo v záhradke urodí, ideme to vysadiť do lesa. Pred troma rokmi som takto vysadil na lúke tri štósy malín a teraz je tam také obrovské malinčie, ktoré stále rastie. Aj ho tam chodia obhrýzať srnky. Vysádzame aj kvety – človek tam nájde asi všetko, oleandre, kosatce... Na lúke je tiež taký obrovský trs kosatcov, ktoré sme ešte dávno sadili s otcom, teraz sa pri ňom ľudia fotia, lebo to krásne kvitne a je to taká anomália, že v strede lúky zrazu kvety. A sadíme aj bylinky - mätu a medovku, tie sa tiež strašným spôsobom rozrastajú,“ uviedol sympatický herec. „Je to taká irónia, že v lese vysádzame kvety a bylinky a v záhrade máme burinu, lebo sa o to nemá kto starať,“ zasmial sa Bača.


„Minule sme vysadili narcisy a zrazu prišla suseda, že ´Ježiš, ja som našla v lese narcisy, tak som si odtrhla!´ Tak sme sa smiali, že to sú určite tie naše,“ povedala Richterová. Dvojica sa popri vysádzaní rastlín podľa vlastných slov stará aj o lesnú zver. „Cez zimu napríklad kŕmime vždy vtáky, máme asi desať búdok. Teraz sme spravili taký experiment – minulý rok sa nám totiž stala taká vec - ako sme kŕmili u nás na záhrade vtáky, tak to, čo porozsýpali okolo búdok, sa chytilo a zrazu nám na dvore vyrástlo 30 obrovských slnečníc. Tak sme si povedali, že tomu trošku pomôžeme, zobrali sme dva sáčky slnečnicových semiačok a porozhadzovali sme to všade po lese a po lúke. Teraz sme sa boli prejsť lesom a niekoľko sa ujalo,“ podotkol Bača. „Chceme ísť vyhodiť ešte aj teraz v lete jednu várku,“ dodala Richterová.


„Je to účelné, na takéto jedlé rastliny totiž potom chodia diviaky a srnky. Zvieratkám ale nechávame aj všetku zeleninu, čo doma nezjeme. Na dvore nemáme kompost, takže brokolicu, šalát a podobne vyhadzujeme do lesa, tie zvieratká to vždy spapajú,“ uzavrela herečka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies