Jadrová energia tvorí na Slovensku až 56-percentný podiel

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 13:30 • 2 min
Jadrová energia tvorí na Slovensku až 56-percentný podiel

BRATISLAVA - Dominantným zdrojom boli v SR aj v roku 2015 s podielom 56 % a výrobou 14.103 gigawatthodín (GWh) jadrové elektrárne, nasledované tepelnými (4461 GWh) a vodnými (4281 GWh).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálnej správy Energetický trh SR 2015 vypracovanej analytickou spoločnosťou energy analytics, s. r. o.

Celková výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) dosiahla podľa správy 2194 GWh, z čoho samostatne fotovoltické zdroje vyrobili 577 GWh.

 

"Do budúcnosti očakávame stabilný výhľad objemu výroby v zdrojoch na území SR, keďže 82 % produkcie pokrývajú jadrové a obnoviteľné zdroje. Ostatné kapacity sú potrebné z hľadiska výkonovej rovnováhy, respektíve výroba v Elektrárni Nováky (ENO) sa realizuje v tzv. všeobecnom hospodárskom záujme, teda v rámci dotačnej schémy," uviedli analytici spoločnosti.

 

Dominantný výrobca elektriny, spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., (SE) vyrobila podľa analytickej správy vlani 19,71 terawatthodín (TWh) elektrickej energie, z čoho čistá dodávka do sústavy tvorila 17,89 TWh. Medziročne ide o pokles objemu výroby SE o 10,85 %, ktorého hlavnou príčinou je presun prevádzky Vodnej elektrárne v Gabčíkove (VEG) spod SE do štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV). Kým v roku 2014 vyrobili SE v Gabčíkove 2043 GWh, za prvé dva mesiace v roku 2015 dosiahla výroba pod prevádzkou SE len 448 GWh.

 

Na Slovensku sa podľa energy analytics, s. r. o., vlani spotrebovalo 27.176 GWh elektrickej energie (čistá spotreba podľa metodiky ENTSO-E). Spotreba tak podľa aktualizovaných údajov medziročne narástla o 3,94 %. Okrem toho bola SR aj v uplynulom roku opäť čistým dovozcom - rozdiel medzi celkovou čistou spotrebou a celkovou výrobou predstavoval necelé 2 TWh.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies