Doklady s elektronickým čipom budú dávať aj cudzincom

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 17:21 • 2 min
Doklady s elektronickým čipom budú dávať aj cudzincom

BRATISLAVA - Cudzinecká polícia začne od 1. apríla vydávať nový typ dokladu o pobyte pre cudzincov s elektronickým čipom.

slovakia

left justify in out

Občanom Slovenska začali elektronické občianske preukazy vydávať ešte v decembri minulého roka. Rovnako ako elektronické občianske preukazy aj doklady o pobyte pre cudzincov s čipom budú slúžiť na elektronickú komunikáciu so štátom. Agentúre SITA informácie poskytol tlačový odbor ministerstva vnútra.

 

Elektronický doklad cudzinca funguje na rovnakom princípe ako elektronický občiansky preukaz. Zapisovanie údajov na čip však upravujú predpisy o pobyte cudzincov. Doba platnosti takéhoto dokladu závisí od účelu pobytu, ktorý cudzinec u nás získa. Za samotné vydanie nového dokladu sa platí správny poplatok 4,50 eura. Platné doklady si cudzinci meniť nemusia, pri vypršaní platnosti im nový vydajú zadarmo. Cudzinecká polícia ročne vydáva asi 20-tisíc dokladov o pobyte. Majiteľ elektronického dokladu o pobyte, ktorý plánuje využívať elektronické služby, môže požiadať o aktiváciu čipu, čiže si zvolí svoj bezpečnostný osobný kód. Pri preberaní nového dokladu o pobyte môže požiadať aj o vytvorenie zaručeného elektronického podpisu. Certifikát na elektronický podpis bude platiť päť rokov a bude bezplatný. 

 

Vydávanie nového elektronického dokladu o pobyte je súčasťou projektu Elektronická identifikačná karta, ktorý ministerstvo vnútra buduje v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies