Dôchodcovia by mohli od detí dostávať časť zaplatených daní

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 11:03 • 2 min
Dôchodcovia by mohli od detí dostávať časť zaplatených daní

BRATISLAVA – Dôchodcovia by mohli od svojich detí dostávať časť zaplatenej dane, a to maximálne do sumy 50 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý do parlamentu predložila trojica poslancov opozičného KDH Július Brocka, Alojz Přidal a Marian Kvasnička. V nej navrhujú rozšírenie možnosti daňovej asignácie, s účinnosťou od 1. januára 2014.

slovakia

left justify in out

"Predkladaný návrh novely zákona o dani z príjmov reaguje na nepriaznivú sociálnu situáciu časti dôchodcov a tiež na snahy vlády SR zvýšiť mieru medzigeneračnej solidarity v spoločnosti prostredníctvom opatrení vykonaných cez daňovú legislatívu," zdôvodňujú poslanci.

Ak by novela bola schválená, časť zaplatenej dane ako príspevok na dôchodok by platitelia daní poskytovali prijímateľovi, ktorý je poberateľom predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodku, invalidného dôchodku či sociálneho dôchodku podľa osobitného predpisu a je v príbuzenskom vzťahu s platiteľom dane. Poberateľ dôchodku by mohol prijať časť zaplatenej dane z príjmu od všetkých svojich detí.

"Návrh je sociálne spravodlivejší i k daňovníkom, pretože nemôže nastať situácia, že chudobnejší podporujú bohatších, ako napríklad v prípade vianočného príspevku, na ktorý sa skladajú cez dane aj rodičia z rodín, kde je príjem na osobu nižší, ako príjem dôchodcov, poberateľov vianočného príspevku," uvádza sa v návrhu.

Prijatie novely by malo dopad aj negatívny dopad na verejné financie. Poslanci ale predpokladajú, že ak by túto možnosť využilo približne 300.000 daňovníkov, vplyv na rozpočet znížením príjmov by mohol byť približne 15 miliónov eur ročne. Zároveň predpokladajú aj zvýšenie administratívnych výdavkov daňovej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies