Dôchodcom s exekúciou zostane aspoň životné minimum

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 11:46 • 2 min
Dôchodcom s exekúciou zostane aspoň životné minimum

BRATISLAVA - Dôchodcovia budú mať garantované, že aj keď bude voči ním vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy, ktorý dnes schválili členovia vládneho kabinetu. Zmenené nariadenie bude platiť od 1. novembra.

slovakia

left justify in out

"Uvedený návrh reaguje na praktické poznatky z aplikačnej praxe a informácie avizované Sociálnou poisťovňou, ktorá poukazuje na alarmujúci stav a vývoj počtu vykonávaných zrážok z dôchodkov s poukazom na zhoršovanie sociálnej situácie poberateľov dôchodkových dávok hraničiacej až so sociálnou exklúziou," napísalo ministerstvo spravodlivosti v predkladacej správe k návrhu.

 

Hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková vysvetlila, že v súčasnosti dosahuje základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému z jeho mesačnej mzdy, vrátane poberateľov dôchodkových dávok, iba 60 percent zo životného minima. "Množstvo dôchodcov, ktorí sa dostali do problémov so splácaním úverov, tak mesačne musí vyžiť zo sumy nižšej ako 120 eur. Po novom bude patriť dôchodcom celá suma životného minima, teda 194,58 eura," povedala. Ministerstvo predložilo návrh zmeny vládneho nariadenia do skráteného pripomienkového konania z dôvodu naliehavého záujmu o zvýšenie ochrany sociálne zraniteľnej skupiny obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies