Dobrovoľníci vyniesli z Tatier stovky kilogramov odpadkov

NETKY.SK • 29 September 2013, 10:49 • 2 min
Dobrovoľníci vyniesli z Tatier stovky kilogramov odpadkov

POPRAD - Do upratovania Tatier a Pienin sa v sobotu zapojilo viac ako 1500 dobrovoľníkov.

slovakia

left justify in out

Vyše 1500 dobrovoľníkov sa v sobotu zapojilo do upratovania Tatier. Dobrovoľníci pozbierali v rámci 35. ročníka akcie Čisté hory z Tatranského národného parku a Pieninského národného parku viac ako 500 kilogramov odpadkov. „Najviac účastníkov bolo na Štrbskom Plese, na chodníkoch v okolí Tatranskej Lomnice a Tatranských Matliarov, na Hrebienku a v Roháčoch v Západných Tatrách, ktorých doliny čistili najmä turisti z Česka,“ informoval koordinátor 35. ročníka akcie Čisté hory Igor Stavný zo Štátnych lesov TANAP-u. Na týchto miestach vyzbierali účastníci aj najväčšie množstvá odpadkov. Prevažne to bol odpad v podobe rôzneho komunálneho odpadu a obalov od potravín. Na zamyslenie je, že odpadky sa vo veľkom množstve nachádzali aj v tráve popri hlavnej ceste vedúcej z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny.,“ dodal Stavný.

Akciu Čisté hory organizujú Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u, ktorej strážcovia prírody pomáhali dobrovoľníkom pri zbere odpadkov v liptovskej časti Tatier. V tomto roku v území oboch národných parkov pomáhali  aj dobrovoľní členovia Stráže prírody. Členovia základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Vysoké Tatry a členovia občianskeho združenia Zachráňme tatranského kamzíka zbavili odpadkov znečistené vysokohorské táborisko pod Vysokou v Bielovodskej doline.

Počas 35 rokov odbremenilo viac ako 40 000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie Tatranského národného parku a Pieninského národného parku o viac ako 58 600 kg rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od odpadu z potravín. Rekordný bol rok 1980, v ktorom 1400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7655 kilogramov odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde vyzbierali 3700 kg odpadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies