Dobrodružnú rozprávku Doktor Jajbolí uvedie Balet Štátneho divadla

NETKY.SK • 22 Marec 2012, 08:02 • 2 min
Dobrodružnú rozprávku Doktor Jajbolí uvedie Balet Štátneho divadla

Dobrodružnú rozprávku Doktor Jajbolí uvedie Balet Štátneho divadla - Kultúra Rozprávku o nekonečnom priateľstve človeka - lekára k zvieratkám prináša v podobe dobrodružnej tanečnej rozprávky Doktor Jajbolí Balet Štátneho divadla v Košiciach. Premiéra nove

slovakia

left justify in out

img

Rozprávku o nekonečnom priateľstve človeka - lekára k zvieratkám prináša v podobe dobrodružnej tanečnej rozprávky Doktor Jajbolí Balet Štátneho divadla v Košiciach. Premiéra novej inscenácie sa uskutoční v piatok 23. marca. Tvorcovia sľubujú, že košické naštudovanie rozprávky bude vo viacerých smeroch výnimočné.
      Riaditeľ ŠD Peter Himič povedal, že ide o starý známy príbeh, ktorý môže dnešným deťom dať mnoho. "Dôležité je, že aj cez toto predstavenie sa s ním zoznámia," dodal na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach. Teší ho, že košické ŠD prinieslo po čase opäť rozprávku.
      Hudbu k baletu zložil mladý slovenský hudobný skladateľ Adrián Harvan, réžiu a choreografiu si zobral pod taktovku Ondrej Šoth. Pôvodný trojhodinový balet okresali na 80-minútové predstavenie, ktoré časovo ocenia najmä deti. "Doktor Jajbolí je dynamický, temperamentný človek, ktorého sme nechceli urobiť ako starého dedka," opísal hlavnú postavu. Vyzdvihol, že v predstavení účinkujú aj malé deti. Šoth avizoval, že inscenácia vtiahne detského diváka do deja, čiastočne bude interaktívna.
      Doktor Jajbolí zažije veľa dobrodružstiev, nebezpečnú cestu do Afriky za záchranou chorých opíc, pri ktorej musí prekonať nástrahy zlých ľudožrútov a o jeho definitívnom víťazstve nad zlomyseľnosťou v lese. 
      "Tento príbeh v podobe pôvabného detského baletu žne úspechy na svetových javiskách už od štyridsiatych rokov minulého storočia," komentoval umelecký šéf baletu Dominik Béreš, ktorý k predstaveniu napísal libreto na motívy rozprávok Hugha Loftinga – The Story of Doctor Dolittle. Ruská verzia má podľa neho okrem toho, že je dlhšia, aj viac zvratov a postáv. "My sme to skresali," povedal Béreš. Je rád, že motív priateľstva, pomoci ku všetkému živému je vyjadrený cestou priateľstva ľudských postáv so zvieratkami.
      Známym prvkom Šothových baletov bude aj tentoraz využitie audiovizualizácie scény, pod ktorú sa podpísal Vasa Sevastyanov. Kostýmami a scénou prispel Andrej Suchanov. 
      "Toto dielo vyplní vákuum v slovenskej tanečnej tvorbe venovanej vnímavému detskému divákovi, vychováva ho, vplýva na jeho formovanie a estetický zážitok z tanca, stáva sa ozdobou tanca," myslí si Marilena Halászová, ktorá sa podieľala na dramaturgii. V množstve postáv sa predstavia takmer všetci sólisti a zbor Baletu ŠD Košice. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies