Dobrá správa pre kávičkárov! Nápoj predlžuje život a zamedzuje vzniku rakoviny

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 13:28 • 2 min
Dobrá správa pre kávičkárov! Nápoj predlžuje život a zamedzuje vzniku rakoviny

NEW YORK – Americký vedci prišli svojimi štúdiami a dlhoročným výskumom, na to, že káva predlžuje dĺžku života a výrazným spôsobom znižuje riziko rakoviny.

slovakia

left justify in out

Vedci skúmali kávu z rôznych uhlov. Podľa štúdie, ktorú uverejnili v magazíne Annals of of Internal Medicine, ľudia ktorí pijú kávu pravidelne sa dožívajú podstatne vyššieho veku ako tí, čo kávu nepijú vôbec. Odsledovali si viac ako 700-tisíc ľudí žijúcich v USA a európskych krajinách. Vedcov zaujal hlavne pomer úmrtí populácie tmavšej pleti. Z výsledkov im vyšlo, že ľudia, ktorí pravidelne „kávičkujú“ a vypijú denne niekoľko šálok, majú väčšiu šancu sa dožiť vyššieho veku.

 

Americká štúdia sa sústredila na Afroameričanov, Američanov, Latinoameričanov vo veku od 45 do 75 rokov. Vedci zistili, že ľudia, ktorí vypili minimálne štyri šálky kávy denne si znížili riziko úmrtia až o 18 % v najbližších 16 rokoch, v porovnaní s tými, ktorí sa káve vyhýbali. Výsledky potvrdili, že jedna šálka kávy za deň, dokáže znížiť predčasné úmrtie o 12 %.

 

Výsledky výskumu potvrdzuje aj európska štúdia. Na základe skúmania prišli k podobnému výsledku. Tí čo pijú kávu pravidelne si znížia riziko úmrtia o 7-12% na rozdiel od tých, ktorí kávu nepijú.   

 

Štúdia ďalej potvrdzuje, že káva znižuje riziko cukrovky či mŕtvice, a to bez ohľadu na to, či preferujeme kofeínovú alebo bezkofeínovú. Kofeín totiž nie je zložkou, ktorá znižuje riziko ochorení. Je to v skutočnosti iná zložka, ktorú kávové zrná obsahujú.

 

Food and and Chemical Toxicology však upozorňuje na fakt, že nadmerné pitie tohto lahodného "nabudzovača", spôsobuje nepravidelný tep srdca a problémy s trávením. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies