Turecko čoskoro plánuje schváliť vstup Fínska do NATO

NETKY.SK • 15 Marec 2023, 12:00 • 2 min
Turecko čoskoro plánuje schváliť vstup Fínska do NATO

ANKARA - Turecko plánuje schváliť žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie ešte pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré sa v Turecku uskutočnia v máji. Švédsku žiadosť bude Ankara posudzovať oddelene. Pre agentúru Reuters to uviedli dvaja nemenovaní tureckí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Turecký parlament zasadne pred voľbami posledný raz v polovici apríla, pripomenuli tureckí predstavitelia. Táto správa sa objavila tesne pred štvrtkovou návštevou fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa v Turecku. So svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom bude rokovať o vstupe Fínska do Aliancie a iných záležitostiach, uviedla v stredajšom vyhlásení kancelária fínskeho prezidenta. Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO už vlani na jar, no ich žiadosť nateraz blokuje Turecko. To totiž tvrdí, že obe severské krajiny sú útočiskom pre skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické. Ankara však dáva jasne najavo, že voči vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie má väčšie výhrady ako voči členstvu Fínska.

 

Ako v utorok pripustil švédsky premiér Ulf Kristersson, je možné, že obe krajiny sa k NATO nepripoja naraz, ako pôvodne zamýšľali. Turecko pobúril najmä nedávny protest pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme, počas ktorého krajne pravicový politik zapálil korán. Ankara opakovane tvrdí, že predovšetkým Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride. Žiadosť Fínska a Švédska o vstup do NATO zatiaľ neschválilo ani Maďarsko, ktoré ratifikáciu rozšírenia NATO odkladá už vyše pol roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies