Do väzenia na dvanásť rokov za spreneveru

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 16:37 • 2 min
Do väzenia na dvanásť rokov za spreneveru

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dvanásť rokov odňatia slobody nepodmienečne za obzvlášť závažný zločin sprenevery potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 45-ročného podnikateľa Tibora Vargu z tohto mesta.

slovakia

left justify in out

Varga zobral na lízing dva ťahače značky Mercedes za takmer dvestotisíc eur, ale splátky prestal splácať a ťahače nevrátil. Tým spoločnosti VÚB Leasing spôsobil škodu vyše 180-tisíc eur.


Varga ako prokurista spoločnosti Dopravná s r.o. v septembri 2007 uzavrel lízingové zmluvy na dva ťahače návesov značky Mercedes Actros v obstarávacej cene vyše 99-tisíc eur za každý. Po prevzatí ťahačov však povinnosti ako nájomca splnil iba čiastočne, keď za oba stroje zaplatil iba necelých 34-tisíc eur. Potom platiť prestal a tak lízingová spoločnosť s ním nájomný vzťah v auguste 2008 zrušila a vyzvala ho ťahače vrátiť. Varga však ťahače nevrátil a svoj obchodný podiel v spoločnosti Dopravná s. r.o. previedol na inú osobu. Tým lízingovej spoločnosti spôsobil škodu 180-tisíc eur. Neskôr vysvitlo, že podiel vo firme a tým i povinnosť splácať lízing previedol na občana Maďarska Ferenca Vargu. Ten však vyhlásil, že Slováka Vargu nepozná a žiadnu firmu na Slovensku nemá. Dodal, že pred časom stratil doklady, ktoré niekto zneužil, pretože ich neskôr našiel vo svojej poštovej schránke. 


Na prvostupňovom súde Varga vyhlásil, že je nevinný, ale dôkazy boli proti nemu a Okresný súd v Banskej Bystrici ho uznal za vinného a vymeral mu dvanásť rokov nepodmienečne. Zároveň ho zaviazal nahradiť lízingovke škodu 180-tisíc eur a na päť rokov mu zakázal vykonávať podnikateľskú činnosť. Varga sa odvolal, ale na odvolací súd neprišiel a písomne požiadal o konanie v neprítomnosti. Krajský súd odvolanie zamietol a prvostupňový verdikt potvrdil. Predseda senátu vydá príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. 


V minulosti bol Varga sedemkrát súdne trestaný, prevažne za majetkovú trestnú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies