Zhotoviteľ D4R7 opraví sporný násyp v Jarovciach, ktorý obsahuje azbest

NETKY.SK • 6 Október 2020, 07:10 • 2 min
Zhotoviteľ D4R7 opraví sporný násyp v Jarovciach, ktorý obsahuje azbest

BRATISLAVA - Násyp pri bratislavských Jarovciach zhotoviteľ obchvatu D4 opraví tak, aby bol bezpečný a ekologický.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom sociálnych sietí minister dopravy a výstavby Andrej Doležal informoval, že spoločnosť D4R7 Construction rezortu dodala plán sanačných opatrení pre stavebnú časť predmetného úseku diaľnice. "Verím, že kvalitnú stavbu odovzdáme do užívania motoristom čo najskôr," napísal Doležal.

 

 

Zhotoviteľ chce stavbu odovzdať čo najskôr

Spoločnosť D4R7 predstavila plán sanácie aj pre najkritickejšiu časť diaľničného úseku. Nezávislé analýzy a posúdenia Slovenskou technickou univerzitou preukázali nesúlad požadovaných stavebno-technických vlastností stavebného materiálu s platnou technickou normou pre výstavbu cestných komunikácií.

Zhotoviteľ ubezpečil ministerstvo dopravy a výstavby, že je jeho prioritou dokončiť rozostavaný násyp diaľnice D4 v čo najkratšom čase, aby sa vyhli degradácii na základe vplyvov počasia a iných okolností a zároveň nezaznamenali neprimeraný časový sklz výstavby.

 

img


V násype sa našiel azbest
D4R7 Construction ako hlavný zhotoviteľ úsekov D4 a R7 v okolí Bratislavy, ešte v júni potvrdila eróziu násypu pri Jarovciach následkom silného dažďa.

 

Práce na tomto úseku boli pozastavené. Spoločnosť informovala o opravení násypu po dokončení. Stavebné práce na časti D4 pri Jarovciach sú pozastavené od minulého roka, a to do rozhodnutia, čo bude s násypom, kde použili sporný materiál vrátane azbestu.

 

Španielsky zhotoviteľ sa následne dohodol s rezortom dopravy a Národnou diaľničnou spoločnosťou na podrobnom postupe a opatreniach pri úprave násypu. Ide o úsek D4 v dĺžke 1,3 kilometra.

 

img

 

Stabili násypu

Dôvodom pochybností bol použitý materiál a stabilita násypu. Minister dopravy ešte v priebehu apríla informoval, že stavba sporného násypu na D4 obsahuje nepovolený odpad, pričom malo byť použité kvalitné kamenivo z lomu.

 

Viacerí odborníci sa zhodli, že koncentrácia azbezstu použitého v násype nie je zdraviu škodlivá a ani ohrozuje životné prostredie. Za najväčší problém však označili nevyhovujúce statické skúšky únosnosti násypu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies