Do Turecka ušli zo Sýrie doteraz vyše štyri milióny utečencov

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 09:35 • 2 min
Do Turecka ušli zo Sýrie doteraz vyše štyri milióny utečencov

ANKARA - Počet Sýrčanov, ktorí od vypuknutia občianskej vojny vo svojej krajine ušli do zahraničia, vzrástol na vyše štyri milióny, čo je najvyšší počet utečencov z jediného konfliktu za takmer 25 rokov, informovala dnes OSN.

slovakia

left justify in out

Nedávna vlna ľudí opúšťajúcich Sýriu a aktualizácia tureckých štatistických údajov tento počet potvrdzujú, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Konštatoval, že ďalších 7,6 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy v rámci Sýrie a spadá do kategórie vnútorných vysídlencov.

 

"Toto je najväčšia utečenecká populácia z jediného konfliktu za celú jednu generáciu," citovala agentúra AP vysokého komisára OSN pre utečencov Antónia Guterresa. "Je to populácia, ktorá potrebuje podporu sveta, ale namiesto toho žije v zúfalých podmienkach a potápa sa hlbšie do chudoby".

 

Nové čísla ukazujú, že tok utečencov sa zrýchľuje. UNHCR iba pred desiatimi mesiacmi zaznamenala, že krajinu opustili tri milióny Sýrčanov.

 

Veľa z nich smeruje do susedného Turecka. Iba v júni podľa UNHCR dorazilo zo severnej Sýrie do Turecka vyše 24.000 ľudí utekajúcich pred bojmi medzi Islamským štátom a kurdskými milíciami. V Turecku sa nachádza vyše 1,8 milióna Sýrčanov, v dôsledku čoho sa stalo najväčším hostiteľom utečencov na svete, čo je finančne nákladné a maloázijská krajina to financuje z veľkej časti sama.

 

Zúfalá situácia v regióne tlačí vlnu utečencov do západnej Európy; vydávajú sa po čoraz riskantnejších cestách, keďže európske krajiny toku utečencov odolávajú.

 

"Nemôžeme si dovoliť nechať ich 'v úzkych' a komunity, ktoré im poskytli útočisko, skĺznuť ďalej do zúfalstva," dodal Guterres.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies