Do štrajku sa pre šikanovanie zapojili aj učitelia z Cejkova

NETKY.SK • 13 September 2016, 10:38 • 2 min
Do štrajku sa pre šikanovanie zapojili aj učitelia z Cejkova

TREBIŠOV – V Košickom kraji sa do postupného protestného štrajku učiteľov, ktorý sa začína dnes, zapojí päť škôl. Vyplýva to z informácie zverejnenej na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi aj základná škola v Cejkove, okres Trebišov. Podľa informácie Alžbety Bojkovej z košickej Iniciatívy slovenských učiteľov údajne starosta Ladislav Slovjak spolu s riaditeľom školy Ladislavom Majerníkom slovne napadol učiteľov, že chcú štrajkovať. Učitelia na dvere školy vyvesili oznam, že idú štrajkovať pre šikanovanie. „Vzhľadom na roky trvajúce nedôstojné postavenie nás, učiteľov základnej školy v Cejkove, spôsobené šikanovaním zo strany zriaďovateľa tejto školy a v súčasnosti, bohužiaľ, aj jej riaditeľa,“ vysvetľujú cejkovskí učitelia na ozname, prečo sa zapojili do štrajku.


„Som z Cejkova, z učiteľskej rodiny a sama som istý čas na tejto škole učila, takže z vlastnej skúsenosti viem, ako to tam chodí. O súčasnej zlej situácii na škole ma informovala moja mama, ktorá tam učí, takže mám dobré informácie,“ povedala Bojková. Doložila, že v zborovni bol v pondelok na porade veľký krik a jedna z učiteliek vyšla zo zborovne a skolabovala. Museli k nej volať záchranku. Podľa Bojkovej to nie je prvý prípad na tejto škole a ako príklad uviedla, že aj v piatok minulý týždeň skolabovala ďalšia učiteľka, na ktorú kričal starosta. Bojková starostu označila za konfliktný typ človeka, ktorý má problémy nielen s učiteľmi, ale aj inými občanmi.


Starosta a riaditeľ školy to v telefonickom rozhovore popreli, že by slovne napádali učiteľov za zapojenie sa do štrajku alebo ich šikanovali. „Nie je to pravda. V pondelok sme mali poradu, na ktorej bol aj starosta. Výslovne im nik nezakázal zapojiť sa do štrajku. Upozornili sme ich však, aby si splnili povinnosti s tým spojené. Do štrajku sa prihlásilo sedem učiteľov,“ povedal riaditeľ školy Majerník. Cejkovská základná škola má 23 zamestnancov, z toho sedemnásť učiteľov. Podľa riaditeľa štrajk dnes nenaruší vyučovací proces. Nechcel povedať, ako to bude riešiť neskôr, keď učitelia budú štrajkovať viac ako jednu hodinu.


Starosta Ladislav Slovjak potvrdil, že sa na porade učiteľov zúčastnil, lebo zriaďovateľom školy je obec. Podľa jeho vyjadrenia na porade v zborovni nijaká učiteľka neskolabovala. „Zo zborovne odišla iba jedna učiteľka so slovami, že ona to nebude ďalej počúvať, keď jej boli vytýkané určité nedostatky v práci,“ povedal Slovjak.


„Ja som im povedal, že nikoho nebudem na štrajk navádzať, ale ani mu nebudem brániť. Pripomenul som im len, aké z toho vyplývajú povinnosti. Podľa mňa je celá kauza o šikanovaní a bránení v štrajku vymyslená, vykonštruovaná. Niektorí totiž chcú, aby som odvolal terajšieho riaditeľa, ktorý si nedá od učiteľov diktovať, ako má viesť školu a sú proti nemu dvaja-traja učitelia. Keďže nechcem riaditeľa vyhodiť, tak som zlý aj ja. Robí to jedna učiteľka, ktorá má rodinu v Iniciatíve slovenských učiteľov,“ povedal Slovjak. Doložil, že je to nepekné divadielko, ktoré robí Alžbeta Bojková z Iniciatívy slovenských učiteľov. Dodal, že mu aj takýmto spôsobom opláca, že neuspela ako kandidátka v posledných komunálnych voľbách na post starostu.


Bojková povedala, že jej kandidatúra na starostku nemá s dnešnou situáciu absolútne nič spoločné. Podľa nej je na škole zlá atmosféra z viacerých dôvodov už niekoľko rokov najmä vďaka starostovi.


„Hoci má škola právnu subjektivitu, starosta priamo zasahuje do jej riadenia a pedagogického procesu. Chodí tam robiť poriadky a hovorí učiteľom, ako majú učiť, hoci nemá odborné vzdelanie. Väčšina učiteľov má z neho strach,“ povedala Bojková. Doložila, že riaditeľ školy síce absolvoval výberové konanie, no podľa nej nie je platné. „Nezúčastnili sa na ňom predstavitelia krajského školského úradu a školskej inšpekcie. Starosta riaditeľa napriek tomu vymenoval,“ uviedla Bojková. Podľa nej súčasný riaditeľ sa bojí starostovi oponovať, naopak, stále sa s ním chodí radiť, vo všetkom mu vyhovie, aby neprišiel o miesto. Dodala, že v rade školy sú ľudia, ktorí z rôznych dôvodov nechcú, alebo sa boja mu odporovať, takže sa cez radu nedajú presadiť žiadne zmeny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies