Roman Mikulec: Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam pani Santusovej!

NETKY.SK • 12 August 2021, 06:07 • 2 min
Roman Mikulec: Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam pani Santusovej!

BRATISLAVA - Je mimoriadne zarážajúce, že vyšetrovateľka policajnej inšpekcie Diana Santusová prenáša záležitosti vyšetrovania medializovaných trestných káuz do politickej roviny a píše politikom namiesto toho, aby prispela k objasneniu celej situácie svojou súčinnosťou v rámci interných postupov.

slovakia

left justify in out

V reakcii na otvorený list Santusovej, adresovaný viacerým politikom, to skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho nie je prípustné, aby policajt obchádzal svojich nadriadených a takýmto spôsobom spochybňoval vedenie rezortu vnútra a Policajného zboru.

 

img

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Peter Kovařík tvrdí, že trval na dodržiavaní predpisov

„Pani Santusová sa obracia na politikov namiesto toho, aby využila na to určený postup a obrátila sa na nadriadeného. Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam pani Santusovej, ktorá hovorí, že robím rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov, je to nielen lož ale aj mimoriadna drzosť," povedal Mikulec s tým, že tím, ktorého bola Santusová vedúcou, zriaďoval ešte bývalý riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó, a to aj s adekvátnym zabezpečením.

 

img


Vyšetrovatelia špecializovaných tímov Národnej kriminálnej agentúry podľa ministra dlhodobo v ostro sledovaných prípadoch napádaní mediálne aj politicky. Napriek tomu, vždy postupovali v zmysle trestného poriadku, nikdy sa neuchýlili k medializácii informácií a nehľadali politickú pomoc a podporu. „Jedna strana neinformuje politikov, nesťažuje sa, druhá strana zase koná presne opačne. Napriek tomu, že by mala ísť vysvetliť informácie a vyvrátiť pochybnosti." 


img


Dočasne poverený šéf inšpekcie Peter Scholtz v tejto súvislosti odmietol tvrdenia o nasadení obrazovo-zvukových prostriedkov na sledovanie vyšetrovateľky Santusovej. „Vzhľadom na to, že postupy vyšetrovateľky vyvolali množstvo otáznikov v rovine zákonnosti a dodržiavania interných postupov dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby, bol prijatý súbor opatrení vrátane osobného pohovoru a žiadosti o vyšetrenie na polygrafe. Všetky informácie bude možné komplexne vyhodnotiť až po absolvovaní polygrafu vyšetrovateľkou Santusovou," povedal. Dodal, že doteraz sa tak neudialo z dôvodu prekážok na jej strane.

Santusová, ktorá viedla tím policajnej inšpekcie zameraný na vyšetrovanie podozrení z manipulácií svedkov, uviedla v liste, ktorý adresovala okrem iných aj trom najvyšším ústavným činiteľom a poslancom, ktorí sú členmi brannobezpečnostného výboru, že napriek prísľubu poskytnutia materiálno-technického a finančného zabezpečenia pre bezproblémovú činnosť tímu policajnej inšpekcie vyšetrujúceho podozrenia z manipulovania trestných káuz zo strany ministra vnútra, poverený šéf inšpekcie činnosť tímu sabotoval. „Za zásadne účelové a tendenčné považujem konanie menovaného, ktorý dal ústny pokyn na montáž technického prostriedku vyhotovujúceho zvukovo-obrazové záznamy bez môjho súhlasu alebo súhlasu akéhokoľvek na to oprávneného subjektu do mojej kancelárie." 

Podľa vyšetrovateľky tiež Peter Scholtz koordinoval jej odvolanie z pozície vedúcej špecializovaného vyšetrovacieho tímu v spolupráci s vybranými príslušníkmi NAKA, ktorí môžu mať dôvodné obavy z postupu vyšetrovania špecializovaným vyšetrovacím tímom pod jej vedením a ním zabezpečených dôkazov, pričom ide práve o podozrivé osoby. „Konanie vedené proti mojej osobe, resp. proti špecializovanému vyšetrovaciemu tímu, koordinujú a vedú preukázateľne práve podozriví príslušníci z pracovnej skupiny Očistec."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies