Do EÚ sa cez repatriačné lety vrátilo už vyše štvrť milióna ľudí

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 16:34 • 2 min
Do EÚ sa cez repatriačné lety vrátilo už vyše štvrť milióna ľudí

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Európska únia aj naďalej pomáha s repatriáciou európskych občanov, ktorí sa v rôznych krajinách sveta v dôsledku obmedzení prijatých po prepuknutí pandémie koronavírusu ocitli bez možnosti návratu domov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spolupráca troch

V ich prospech sa denno-denne angažujú delegácie EÚ po celom svete, ako aj konzulárna pracovná skupina Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a koordinačné stredisko reakcie EÚ na núdzové situácie so sídlom v Bruseli.

 

Ako pomáhajú?

Spoločnými silami oslovujú tretie krajiny, organizujú repatriačné lety a zabezpečujú technické záležitosti spojené s pristávacími právami a prístupom do vzdušného priestoru. V prípade potreby zaistia aj tranzitné povolenia či predĺženie víz pre občanov EÚ, ktorým medzičasom víza vypršali.

 

img

 

Od začiatku prepuknutia pandémie COVID-19 sa prostredníctvom letov organizovaných členskými štátmi EÚ, ktoré spolufinancuje eurokomisia, podarilo dostať späť do Európy približne 250 000 ľudí.

 

Odkiaľ sa už letelo? 

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany okrem toho uľahčil repatriáciu 4384 občanov EÚ do Európy z Číny, Japonska, USA, Maroka, Tuniska, Vietnamu, Filipín, Egypta, Dominikánskej republiky, Kolumbie, Kostariky, Panamy, Kuby, Hondurasu, Mexika, Kapverd, Gruzínska, Gambie, Senegalu, Haiti a Malajzie (poradie krajín je v chronologickom postupe repatriačných letov).

 

img

 

V rámci Európy ale nie sú členmi EÚ

Podporu mechanizmu EÚ pre repatriáciu svojich občanov využili aj občania Spojeného kráľovstva a ďalších šiestich európskych štátov: Čierna Hora, Island, Nórsko, Severné Macedónsko, Srbsko a Turecko.

 

Návrh na zvýšenie rozpočtu

V nasledujúcich dňoch je naplánovaných takmer 100 ďalších repatriačných letov. Minulý týždeň Európska komisia navrhla zvýšiť rozpočet EÚ o 45 miliónov eur s cieľom pomôcť pri repatriáciách Európanov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies