Krokodíly priťahuje plač malých detí, zistila vedecká štúdia

NETKY.SK • 14 August 2023, 15:51 • 2 min
Krokodíly priťahuje plač malých detí, zistila vedecká štúdia

LONDÝN - Výskumníci z Centre national de la recherche scientifique (CNRS) vo Francúzsku na základe experimentov hodnotili, ako krokodíly reagujú na detský plač a zvuky mláďat ďalších primátov.

slovakia

left justify in out

"Akustické prvky, na ktoré reagovali krokodíly, budú pravdepodobne spoľahlivejšie markery úzkosti ako tie, ktoré používajú ľudia," uviedli vedci v štúdii. Napriek veľmi vzdialenej evolučnej príbuznosti s primátmi krokodíly spoľahlivejšie rozlišovali stupeň úzkosti mláďat primátov ako samotní ľudia. To im umožňuje rýchlo reagovať, aby ich ulovili.

 

Štúdia bola publikovaná v časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Reakciu krokodílov merali v CrocoParc v Agadire v Maroku, kde vo vonkajšom prostredí žije asi 300 nílskych krokodílov. Prehrávali im plače z výskumnej databázy, pričom každý vyjadroval inú úroveň úzkosti a detí a mláďatá šimpanzov sa rôznou naliehavosťou dožadovali pozornosti matky. Vedci v plači identifikovali 18 rôznych premenných vrátane výšky tónu, počtu a dĺžky slabík, chaotických a harmonických zvukov. Krokodíly reagovali v porovnaní s ľuďmi na iné zvukové kritériá. Viac ich priťahovali zvuky dojčiat, ktoré pôsobili chaotickejšie s "intenzívnejšou energiou vo vysokých frekvenciách spektra". 

Experimenty naznačili, že krokodíly nerozlišovali zvuky od šimpanzov alebo človeka. Skôr venujú pozornosť vlastnostiam zvuku, ktoré naznačujú úzkosť. "Ľudia priraďujú úroveň úzkosti primárne z tónu plaču. Čím vyššia je jeho výška, tým viac posudzujú plač ako vyjadrenie veľkého utrpenia," vysvetlili vedci. Plazy zle vnímajú vysoké frekvencie a to môže vysvetľovať, prečo plač mláďat vyvoláva ich silnejšie a rýchlejšie predátorské reakcie. Výskumníci uviedli, že sa zdajú byť obzvlášť dobre prispôsobené na odhadovanie stupňa úzkosti bez ohľadu na druh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / The Independent Foto: The Times
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies