Do druhého kola výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu SR postúpilo deväť uchádzačov

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 6:5 • 2 min
Do druhého kola výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu SR postúpilo deväť uchádzačov

BRATISLAVA - V prvom kole výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu SR (NSS SR) uspeli deviati uchádzači.

slovakia

left justify in out

Sú nimi Juraj Vačok, Pavol Naď, Marián Fečík, Kristína Babiaková, Anita Filová, Juraj Vališ a sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu SR (NS SR) Zdenka Reisenauerová, Marián Trenčan a Viola Takáčová.

 

Kandidátov čaká druhé kolo výberového konania

Kandidáti postúpili do druhej časti výberového konania, ktorým je overenie ich sudcovskej spôsobilosti. Rozhodla o tom vo verejnom hlasovaní Súdna rada SR ako výberová komisia pre výber kandidátov na NSS SR.

„Tí, ktorí dnes prešli hlasovaním, sú naozaj ľudia, ktorí rozumejú, čo je správne súdnictvo a správne právo. Rozumejú ochrane zákonnosti a ochrane verejného záujmu,“ reagoval na voľbu predseda súdnej rady Ján Mazák.

 

Pripomenul, že úspešný uchádzač Pavol Naď je zároveň kandidátom na post predsedu NSS SR. Voľba do tejto pozície by sa mala uskutočniť 20. apríla.

 

„Keď ste si všimli, koľko hlasov dostal teraz, tak nepredpokladám, že by mal byť s ním osobitý problém,“ doplnil Mazák. Za Naďa dnes hlasovali všetci členovia súdnej rady.

 

Prejdú skúškou sudcovskej spôsobilosti
Spomedzi sudcov správneho kolégia NS SR neuspela iba uchádzačka Viera Nevedelová. „Táto predsedníčka senátu, ktorá je skutočne kvalitnou sudkyňou, odborne veľmi zdatnou, pravdepodobne nepresvedčila Súdnu radu SR o určitom morálnom štandarde, ktorý sa vyžaduje. So zreteľom na obdobie, keď bol v justícii na vedúcich postoch Štefan Harabin,“ vysvetlil Mazák.

U úspešných kandidátov budú overovať sudcovskú spôsobilosť kontrolné komisie. Tie preskúmajú majetkové priznania, ktoré všetci uchádzači podali.

 

„Súčasne preskúmajú aj predpoklady sudcovskej spôsobilosti. To znamená mravný štandard a integritu pre náležitý a zodpovedný výkon funkcie sudcu najvyššieho správneho súdu,“ pokračoval Mazák.

 

Predseda rady počíta s tým, že do konca mesiaca to súdna rada vyhodnotí a dúfa, že 4. mája na zasadnutí rady už budú predstavení úspešní kandidáti.


Celkovo je na NSS SR potrebné obsadiť 29 voľných miest sudcov. Počas šiestich dní vypočúvali členovia súdnej rady spolu 30 kandidátov na sudcov NSS SR.

 

Druhé kolo výberového konania sa bude konať 11., 12., 18. a 19. mája v sídle Súdnej rady SR. Prihlásilo sa naň 13 uchádzačov. Predseda súdnej rady zároveň dodal, že plánuje vyhlásiť ešte tretie kolo výberového konania, a to v júni 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od dnes bude pokračovať vypočúvanie kandidátov na sudcov najvyššieho správneho súdu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona