Dnes sa začína Konvent o EÚ, cieľom je otvorene hovoriť o Únii

NETKY.SK • 22 Február 2018, 07:56 • 2 min
Dnes sa začína Konvent o EÚ, cieľom je otvorene hovoriť o Únii

BRATISLAVA – Za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov, poslancov NR SR, členov vlády, diplomatov, predstaviteľov VÚC a regiónov, akademikov, podnikateľov či predstaviteľov medzinárodných organizácií sa dnes začína Národný konvent o Európskej únii pod názvom #MYSMEEÚ.

slovakia

left justify in out

Táto iniciatíva, ktorú organizuje ministerstvo zahraničných vecí, nadviaže na minuloročné podujatia Slovensko diskutuje o EÚ, ktoré sa konali na akademickej pôde v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre a Trnave. Národný konvent bude po dnešnom otvorení pokračovať siedmimi diskusnými podujatiami v regiónoch, kde do diskusie zapoja predovšetkým mladú generáciu, ktorej sa budúcnosť EÚ najviac dotýka.

Ako povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok, Únia sa od brexitu snaží hľadať odpovede na otázky o svojej budúcnosti. Na Konvente chcú nielen hovoriť o Európskej únii, ale chcú načúvať predstavám ľudí. „Konvent má byť tou platformou, ktorou chceme docieliť to, že o budúcnosti EÚ sa nebude diskutovať len v Bruseli za zatvorenými dverami, ale chceme aj my podať ruku a načúvať našim občanom. Chceme sa obrátiť na každého jedného, kto má pocit, že ho Únia zaujíma alebo má pocit, že je nespokojný s Úniou. Toto je možnosť diskutovať,“ povedal Korčok s tým, že snahou ministerstva je hovoriť o faktoch.

„Ak ľudia niečomu nerozumejú, ak majú pocit, že EÚ niektoré veci nerobí dobre, chceme to od nich počuť. Pýtate sa nás na budúcnosť EÚ, čo je v poriadku, ale aj my sami potrebujeme počuť od ľudí, či je dobrá vec, že chceme dobudovať Úniu, mnohých zaujíma suverenita. Chceme o tom otvorene, ľudskou rečou diskutovať,“ pokračoval štátny tajomník.

 

Korčok takisto vyzdvihol fakt, že dnes sa opäť na jednom pódiu stretnú prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a predseda vlády Robert Fico. Práve oni 23. októbra podpísali spoločnú deklaráciu, ktorá hovorí o európskom a transatlantickom smerovaní Slovenska.

Dnes na úvod konventu, ktorý sa koná na Bratislavskom hrade, vystúpia prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico s príhovormi. Cez telemost sa so Slovenskom spojí eurokomisár Maroš Šefčovič, následne bude Ivan Korčok diskutovať o mýtoch a faktoch o EÚ. V prvom paneli, ktorý sa venuje tomu, akú Úniu chceme mať, vystúpia zástupcovia parlamentných politických strán a v druhom paneli pod názvom My sme EÚ: S nami, o nás, pre nás budú debatovať odborníci a zástupcovia zamestnávateľov, odborárov, mládeže či podnikatelia.

Ministerstvo priznáva, že vyše desaťročné obdobie permanentných kríz v EÚ spôsobilo pokles dôvery občanov v európsky integračný projekt a nárast populistických tendencií spochybňujúcich jeho prínos. „Je zrejmé, že verejnosť nemôže byť len pasívnym pozorovateľom diania v Únii, ale jej aktívnou a neodmysliteľnou súčasťou,“ uviedlo ministerstvo. „Zároveň veríme, že Národný konvent o EÚ bude motivovať k zvýšeniu volebnej účasti v SR vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019,“ píše rezort diplomacie vo svojom vyhlásení o Konvente.

Iniciátorom Národného konventu o EÚ je ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, „avšak zodpovednosť za európsky projekt leží na pleciach celej spoločnosti a každého z nás, lebo Európska únia je náš bezprostredný životný priestor,“ uzavrelo ministerstvo tému Národného konventu s názvom #MYSMEEÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies