Dnes oslavujeme svetový deň cestovín: Slováci najviac milujú špagety a boloňskú omáčku

NETKY.SK • 25 Október 2023, 18:00 • 2 min
Dnes oslavujeme svetový deň cestovín: Slováci najviac milujú špagety a boloňskú omáčku

BRATISLAVA - Slováci si len v tomto roku prostredníctvom platformy Wolt objednali viac než 90-tisíc cestovinových pokrmov z reštaurácií a skoro 40-tisíc cestovinových balíčkov od z rôznych partnerských maloobchodných sietí. Podľa dát Woltu sú najobľúbenejšími cestovinami objednávanými zo slovenských reštaurácií variácie s boloňskou omáčkou, v obchodoch prevažujú skôr špagety a omáčka Morca-della. Najväčším milovníkom cestovín je Bratislavčan, ktorý si za tento rok cez aplikáciu Wolt objednal dovoz cestovín z obchodu i reštaurácií až 127-krát.

slovakia

left justify in out

Cestoviny sú veľmi obľúbenou súčasťou jedálnička Slovákov, vyplýva to z dát spoločnosti Wolt zverejnených pri príležitosti dnešného Svetového dňa cestovín. „Cestoviny nemajú sezónne výkyvy a sú obľúbené počas celého roka. Čo do počtu objednávok z reštaurácií, zákazníci najviac preferujú cestoviny s omáčkou Bolognese, tento rok ich kuriéri Woltu rozviezli viac ako takmer 8 000,“ hovorí Jana Jarošová, manažérka komunikácie pre Wolt. V tesnom závese sa v počte objednávok držia špagety Carbonara, ktoré boli do roku 2021 voľbou číslo jedna.

 

Kulinárske preferencie Slovákov sa postupne menia v jednotlivých regiónoch. Na západe Slovenska patria medzi obľúbené špagety Bolognese, kým v regióne stredného Slovenska preferujú viac cestoviny typu penne v syrovej omáčke. Obyvatelia východnej časti Slovenska zasa zbožňujú lasagne Bolognese

V priebehu rokov 2020 až 2022 sa rozvoz cestovinových jedál v rámci platformy Wolt zvýšil až desaťnásobne. K stúpajúcej obľube cestovín prispieva podľa Jany Jarošovej aj zväčšujúca sa ponuka a rozširovanie kuriérskej služby Wolt do ďalších miest v rámci Slovenska.

 

Šampiónom v počte objednávok cestovín je suverénne Bratislava – s rozvozom viac ako 70-tisíc objednávok cestovín z obchodov i z reštaurácií. Nasledujú Trnava a Košice. „V obchodných reťazcoch patria medzi najpredávanejšie jednoznačne špagety – len tento rok sa ich objednalo takmer 8 000 balení.  Najobľúbenejšou kupovanou omáčkou je populárna Morca-della,“ komentuje Jarošová.

 

Z hľadiska spotreby cestovín sa Slováci umiestnili na 24. priečke spomedzi krajín Európskej únie. Podľa údajov Zväzu výrobcov cestovín v EÚ pripadá na jedného slovenského obyvateľa päť kilogramov skonzumovaných cestovín za rok. K lídrom s najvyššou spotrebou cestovín na obyvateľa patria jednoznačne Taliani. A hoci im aj vďaka tomu cestoviny pripisujeme, nepochádzajú z Talianska. Ich história siaha až do obdobia 4 000 rokov pred naším letopočtom, z ktorého pochádza miska na cestoviny, ktorá sa našla na území pôvodnej starovekej Číny.

V talianskej kultúre sa spomínaná delikatesa objavuje „až“ od polovice 12. storočia. Cestoviny majú dokonca aj svoj svetový deň. Pripadá každoročne na 25. októbra od roku 1995, kedy sa v Ríme konal prvý celosvetový kongres o cestovinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Wolt / Jana Jarošová, Foto: Receptik.sk - Interez
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies