Dnes je Svetový deň bez tabaku, fajčenia sa možno zbaviť i cez aplikáciu

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 08:21 • 2 min
Dnes je Svetový deň bez tabaku, fajčenia sa možno zbaviť i cez aplikáciu

Bratislava – Fajčiari sa môžu svojho zlozvyku zbaviť aj pomocou takzvanej aplikácie iCoach. Ide o digitálneho zdravotného trénera, ktorý je zadarmo dostupný online a pre mobilné aplikácie Apple a Android v mnohých jazykoch pre krajiny Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Fajčiarov povzbudzuje k osobnej výzve a zdravému životu bez cigarety. Aplikácia je súčasťou kampane "Ex-fajčiari sú nezastaviteľní", na ktorú upozorňuje Európska komisia pri príležitosti dnešného Svetového dňa bez tabaku.

 

"Aplikácia je obzvlášť vhodná pre mladých ľudí. Takéto iniciatívy v boji proti fajčeniu vítame," povedala Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku. Tento internetový nástroj prevádza fajčiara piatimi progresívnymi fázami. Zahŕňa i niekoľko osobných fáz a špecifických výziev, ktoré sa zameriavajú na dosiahnuteľné ciele. Jej súčasťou je napríklad tlačidlo "Panika", ktoré pomôže odolať chuti na nikotín. Viac informácií možno nájsť na webe www.exsmokers.eu/sk-sk/.

 

Tabak je v EÚ zodpovedný za takmer 700.000 úmrtí ročne. Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky v sume 165 až 232 miliónov eur.

 

Závislosť od tabaku je v súčasnosti najrozšírenejšou a najsilnejšou závislosťou na svete. Tabakové listy spoznal svet pri objavení Ameriky a pôvodne sa používali na slávnostné a lekárske účely. Vo svete fajčí až 1,3 miliardy ľudí a na následky fajčenia ročne celosvetovo zomiera päť miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies