Dlhoročný gambijský prezident napriek prehratým voľbám stále odmieta odstúpiť

NETKY.SK • 13 Január 2017, 12:30 • 2 min
Dlhoročný gambijský prezident napriek prehratým voľbám stále odmieta odstúpiť

DAKAR - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari pricestoval dnes na čele delegácie lídrov troch západoafrických krajín do Gambie.

slovakia

left justify in out

Úlohou delegácie je presvedčiť dlhoročného gambijského prezidenta Yahyu Jammeha, aby po prehratých voľbách odstúpil a uvoľnil miesto ich víťazovi Adamaovi Barrowovi.

 

Ďalšími členmi delegácie sú prezidenti Sierry Leone a Libérie. Schôdzka sa pôvodne mala konať v stredu, ale bola preložená na dnes. V súvislosti so spochybňovanými voľbami ide o druhú takúto misiu tzv. trojky Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v Gambii.

 

Buhari má poverenie v prípade nutnosti ponúknuť Jammehovi politický azyl. Ak Jammeh 19. januára, keď sa mu končí mandát, neodstúpi a neumožní inauguráciu novozvoleného prezidenta, je trojica západoafrických krajín pripravená zasiahnuť vojensky.

 

Jammeh najprv svoju volebnú porážku priznal, ale následne si to rozmyslel a vyhlásil, že (volebné) víťazstvo mu môže uprieť "len Alah". Jeho strana neskôr výsledky volieb napadla na súde. Najvyšší súd mal o výsledku volieb rozhodnúť už v pondelok, nebol však toho schopný pre neprítomnosť dostatočného počtu sudcov. Súd sa opäť zíde 16. januára. Jeho predseda súčasne vyzval hlavných aktérov sporu, aby ho vyriešili mimosúdne a pokojnou cestou do 19. januára.

 

Barrow medzičasom Jammeha opäť vyzval na priamu diskusiu o politickej kríze v krajine, pričom pre spravodajskú televíziu BBC povedal, že je "veľmi ochotný" vstúpiť s Jammehom do priameho dialógu.

 

Jammeh, bývalý plukovník gambijskej armády, sa chopil moci po vojenskom prevrate v roku 1994 a odvtedy v jednej z najchudobnejších krajín sveta vládne tvrdou rukou. Vlani na všeobecné prekvapenie Jammeh vyhlásil Gambiu za islamskú republiku. K islamu sa hlási 90 percent a ku kresťanstvu deväť percent obyvateľov krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies