Dievčatku odrezala cirkulárka štyri prsty, lekári jej ich prišili späť

NETKY.SK • 19 Október 2012, 12:48 • 2 min
Dievčatku odrezala cirkulárka štyri prsty, lekári jej ich prišili späť

Dievčatku odrezala cirkulárka štyri prsty, lekári jej ich prišili späť

slovakia

left justify in out

img

Jedenásťročná česká školáčka Nikola, ktorej pred tromi týždňami cirkulárka amputovala ľavú ruku naprieč dlaňou vo všetkými prstami okrem palca, dnes môže nepatrne prstami pohnúť vďaka úspešnému chirurgickému zákroku. Informácie priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Dievčatku z okresu Prachatice prišili odrezanú časť ruky naspäť šikovní plastickí chirurgovia z Traumacentra v nemocnici v Českých Budějoviciach. 

Pacientka sa už môže tešiť na návrat medzi spolužiakov. Čo všetko nakoniec s uzdravenou rukou dokáže, bude závisieť len od nej a od vhodného rehabilitačného programu. 

Ako Nikola sama povedala, rada pletie prívesky z bužírok a teší sa, kedy sa k svojej záľube vráti. A výsledok zákroku pokladá za malý zázrak.

Nikola sa od pondelka 15. októbra zotavuje doma a vo štvrtok prišla do českobudějovickej nemocnice na prvý preväz zranenej ruky. Lekár ubezpečil jej matku, že ruka sa hojí dobre.

Matka zaspomínala na osudné okamihy: spoločne s dcérou sedeli na dvore. Dievčatko odbehlo k matkinmu priateľovi, ktorý rezal drevo, a iba mávlo rukou. Tak došlo k nešťastiu.

V obci pristál vrtuľník so záchranármi, ktorí Nikolu ošetrili a spolu s amputovanou rukou dopravili do českobudějovického Traumacentra. Tam operovali školáčku dlhých 11 hodín.

Šéfom operačného tímu bol plastický chirurg Jan Kasper. Podľa jeho slov najťažšie na operácii bolo to, že všetky cievy museli zošívať nadvakrát. 

"Detské cievy sú malé a poranenie ich ešte časť zničilo. Tieto drobné trubičky sa preto nedali napojiť na seba a museli sme na ich predĺženie použiť žilové štepy z nohy pacientky," vysvetlil Kasper.

Kvôli tejto komplikácii sa celá operácia predĺžila o niekoľko hodín: lekári museli odobrať žilové štepy a každú cievu museli zošívať nadvakrát. A to na dlani, aj na chrbte ruky, kde potrebovali napojiť prerušené žily. Tieto spoje robí operatér pod mikroskopom - každú cievu zošíva priemerne dvadsiatimi stehmi asi polcentimetrovou ihlou s návlekom tenším než vlas.

Podľa Kasperových slov išlo o úraz, ktorý je u detí pomerne zriedkavý. V celom Česku je ich len niekoľko do roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies