Deväť z desiatich marockých detí vo Švédsku je v skutočnosti dospelých

NETKY.SK • 24 Január 2018, 06:06 • 2 min
Deväť z desiatich marockých detí vo Švédsku je v skutočnosti dospelých

Nová spolupráca medzi Švédskom a Marokom, pri ktorej si obe krajiny vymieňajú databázy odtlačkov prstov, odhalila, že 90 percent žiadateľov o azyl z Maroka, ktorí o sebe tvrdia, že sú neplnoletí, sú v skutočnosti dospelí.

slovakia

left justify in out

Per Löwenberg z odboru, ktorý má na starosti švédske štátne hranicu, si dohodu pochvaľuje, píše server Stredoevropan,cz. "Dostali sme povolenie spolupracovať s marockými úradmi a máme rutinu, s ktorou sme veľmi spokojní," informuje Sveriges radio.

 

Marockí migranti, ktorí do Švédska prichádzajú ako žiadatelia o azyl, sú často odmietnutí a v krajine zostávajú ako bezdomovci alebo sa zapoja do organizovaného zločinu. Nový systém dokáže nielen identifikovať tých, ktorí klamú o svojom veku, ale tiež pomôže s deportáciou tých, ktorí nemajú dokumenty.

 

Identifikácia sa vraj podarí pri 75 percentách žiadateľov a spokojný je aj švédsky minister spravodlivosti. "Maroko je krajina, ktorá prijíma zodpovednosť za svojich občanov."

 

Aj keď sa šance na deportácie neúspešných žiadateľov zvýšili, Löwenberg priznáva, že stále nejde o jednoduchú záležitosť a deportácie sú veľmi obtiažne. Kým Švédsko uzavrelo s Marokom dohodu, spoliehalo sa na lekárske testy, ktoré určili skutočný vek žiadateľov. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies