Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili na protivládnom proteste v Soule

NETKY.SK • 14 November 2015, 13:42 • 2 min
Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili na protivládnom proteste v Soule

SOUL - Juhokórejská polícia dnes použila slzný plyn a vodné delá proti demonštrantom v hlavnom meste Soule, kde počas najväčšieho protivládneho protestu za vyše sedem rokov došlo k zrážkam s políciou.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra AP informovala, že k mestskej radnici smerovalo v pochodoch, zorganizovaných odborármi, poľnohospodármi a občianskymi organizáciami, z rozličných strán asi 70.000 ľudí.

 

Protestná akcia zjednotila demonštrantov s rozličnými výhradami voči vláde konzervatívnej prezidentky Pak Kun-hje vrátane jej rozhodnutia, že stredné a vysoké školy budú musieť od roku 2017 používať iba štátom vydané učebnice dejepisu.

 

Mnohí z demonštrantov boli maskovaní a niesli transparenty, skandujúc: "Pak Kun-hje, odstúp" a "Žiadne prepúšťania". Časť z nich sa pobila s políciou, ktorá sa ich pokúsila s policajnými autobusmi prehradiť cestu. Demonštranti sa pokúsili niektoré autobusy s lanami odtiahnuť a poriadková polícia v prilbách a ochrannom oblečení reagovala použitím slzného plynu a vodných diel.

 

Vypukli násilné zrážky, pri ktorých podľa nemenovaného policajného zdroja utrpeli niektorí ľudia zranenia. Polícia uviedla, že zadržala najmenej 12 ľudí.

 

Ešte pred protestným pochodom sa polícia bez úspechu pokúsila na tlačovej konferencii zadržať predsedu Kórejskej konfederácie odborových zväzov. Súd naňho vydal zatykač za to, že sa nedostavil na pojednávanie po obvinení, že zorganizoval májový protest, ktorý sa zvrhol v násilnosti.

 

"Ak sa poslanci pokúsia schváliť zákon, ktorý zhorší pracovné podmienky, vyhlásime generálny štrajk, zrejme začiatkom decembra," zdôraznil, kým pred políciou ušiel.

 

Podľa polície išlo o najväčšiu demonštráciu v Soule od mája 2008, kedy v uliciach metropoly protestovalo asi 100.000 ľudí na protest proti rozhodnutiu vlády obnoviť dovoz amerického hovädzieho v čase obáv z choroby šialenstva kráv.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies