Johnson vytočil Francúzov. List adresovaný Macronovi zverejnil na Twitteri

NETKY.SK • 26 November 2021, 17:56 • 2 min
Johnson vytočil Francúzov. List adresovaný Macronovi zverejnil na Twitteri

LONDÝN - Zverejnenie listu týkajúceho sa navrátenia migrantov, ktorí do Británie prišli cez Lamanšský prieliv, britský premiér neľutuje.

slovakia

left justify in out

Britský premiér Boris Johnson neľutuje, že na Twitteri zverejnil list adresovaný francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho žiadal, aby vzal späť všetkých migrantov, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali cez Lamanšský prieliv.

 

Neseriózny prístup premiéra

Ako píše agentúra AFP, ešte predtým na diplomatickú roztržku reagoval aj samotný Macron. "Som prekvapený metódami, keď nie sú seriózne. Jeden líder nekomunikuje s druhým o týchto otázkach na Twitteri, verejným listom," povedal Macron novinárom počas pracovnej návštevy v talianskom Ríme.

 

img

 

Na otázku novinárov, či Johnson zverejnenie listu ľutuje, jeho hovorca odpovedal záporne. "Z tónu listu je zrejmé, že ide o prehĺbenie našej existujúcej spolupráce a nadviazanie na prácu, ktorá už bola vykonaná medzi našimi dvoma krajinami, čo premiér v liste ocenil," dodal hovorca.

 

Panelová diskusia bez Patelovej

Francúzsko v reakcii na zverejnený list zrušilo plánované nedeľňajšie stretnutie svojho ministra vnútra Géralda Darmanina s jeho britskou rezortnou kolegyňou Priti Patelovou v Calais. Rokovania o lamanšskej migračnej kríze vo formáte ministrov z Francúzska, Belgicka, Holandska, Nemecka, ako aj predstaviteľov Európskej komisie sa uskutočnia aj bez Patelovej.

 

img

 

Londýn vyzval Paríž, aby svoje rozhodnutie prehodnotil. "Je to v našom záujme. Je to v ich záujme," povedal pre verejnoprávnu stanicu BBC minister dopravy Grant Shapps.

 

"Navrhujem, aby sme uzavreli bilaterálnu dohodu o opätovnom prijímaní, umožňujúcu návrat nelegálnych migrantov, ktorí prejdú cez Lamanšský prieliv," uviedol vo štvrtok Johnson v spornom liste.

 

Prevádzačske gangy

Tento krok by "značne znížil – ak nie zastavil – prechody (migrantov), zachránil tisíce životov, a to tým, že by zásadne narušil obchodný model zločineckých gangov", ktoré stoja za pašovaním ľudí, pokračuje Johnsonova správa.

 

Macron a Johnson sa v stredu večer dohodli na zintenzívnení opatrení s cieľom predchádzať úmrtiam migrantov na mori. Obaja politici spolu telefonovali po tom, ako v Lamanšskom prielive došlo k potopeniu člna s migrantmi, ktorí sa pokúšali dostať z Francúzska do Británie. Pri tragédii zahynulo 27 ľudí.

 

img

 

Tento rok sa podľa údajov britskej tlačovej agentúry PA cez tento prieliv preplavilo viac ako 25 700 ľudí. To je trikrát viac, než celkový počet takýchto migrantov za vlaňajšok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Emmanuel Macron a Boris Johnson zakročia proti prevádzačom migrantov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona