Depeše z WikiLeaks hovoria o postojoch Ficovej vlády ku gruzínskej vojne

NETKY.SK • 3 December 2010, 12:10 • 2 min
Depeše z WikiLeaks hovoria o postojoch Ficovej vlády ku gruzínskej vojne

Depeše z WikiLeaks hovoria o postojoch Ficovej vlády ku gruzínskej vojne

slovakia

left justify in out

Citlivé depeše z amerického veľvyslanectva v SR, týkajúce sa postojov predstaviteľov bývalej slovenskej vlády ohľadne rusko-gruzínskeho konfliktu v roku 2008, zverejnila kontroverzná stránka WikiLeaks.
      V dokumentoch, prístupných na webovej stránke rusrep.ru, sa okrem iného spomínajú reakcie americkej strany na vyjadrenia vtedajšieho slovenského premiéra Roberta Fica.
      Ten pred novinármi 13. augusta 2008 uviedol: "Niekto provokoval, vieme, kto provokoval. Potom prišla nejaká reakcia, ktorá bola veľmi silová". Poznamenal, že situáciu nemožno vnímať čierno-bielo.
      Fico ďalej konštatoval, že tam, kde sú zabíjaní ľudia, je nevyhnutné okamžite zastaviť streľbu a dospieť k prímeriu.
      Americký veľvyslanec Vincent Obsitnik hovoril 15. augusta so slovenským ministrom zahraničných vecí Jánom Kubišom, aby zopakoval názor USA na rusko-gruzínsky konflikt, uvádza sa v dokumente na WikiLeaks. Kubiš, ktorý sa práve vrátil z dovolenky, sa s Obsitnikom plne zhodol na tom, že je dôležité, aby Rusko dodržiavalo dohodu o prímerí z 13. augusta a rešpektovalo územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Gruzínska.
      Ako sa píše v depeši, "vzhľadom k dedičstvu roku 1968 Kubiš plne chápal povahu ruského útoku na nezávislý štát".
      V reakcii na veľvyslancovu otázku o vyjadreniach Fica Kubiš uviedol, že už zo strany svojho premiéra neočakáva žiadne podobné vyhlásenia.
      Vtedajšia štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Oľga Algayerová podľa depeše na stretnutí s veľvyslancom povedala, že prezident Ivan Gašparovič aj Fico akceptujú a súhlasia s bodmi, ktoré predložil ambasádor Algayerovej 11. augusta. Uviedla tiež, že Ficove vyjadrenia pred novinármi boli nesprávne interpretované alebo vytrhnuté z kontextu.
      Hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ľuboš Schwarzbacher vo štvrtok v reakcii na zverejňovanie dokumentov zo SR na stránke WikiLeaks uviedol: "Nebudeme verejne hodnotiť konkrétne pasáže zverejňovaných dokumentov, ktoré sa týkajú zahraničnopolitických postojov bývalej vlády. Domnievame sa však, že neautorizovaná manipulácia s utajovanými skutočnosťami neprospieva diplomatickej práci, ktorá si často vyžaduje dôvernosť a diskrétnosť".

Zdroj: TASR/rusrep.ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies