Denník Sme Jánovi Slotovi po troch rokoch zaplatil nemajetkovú ujmu

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 10:57 • 2 min
Denník Sme Jánovi Slotovi po troch rokoch zaplatil nemajetkovú ujmu

Denník Sme Jánovi Slotovi po troch rokoch zaplatil nemajetkovú ujmu

slovakia

left justify in out

img

Spomínate si ešte na niektorými médiami vyvolanú aféru v marci 2008, keď sa len na základe nikým a ničím nepodložených a neoverených poznámok v spisoch ŠtB niektorí snaživí redaktori tzv. mienkotvorných slovenských médií snažili poškodiť meno predsedu SNS Jána Slotu? Spomeniete si, ako o ňom písali, že počas socializmu vraj kradol autá v Rakúsku a dokonca aj – citujeme z predmetných článkov – "textil na Slovensku"? Dennodenne boli plné noviny článkov na titulných stranách s fotografiami Jána Slotu ako toho najväčšieho zlodeja áut alebo nejakého textilu. A vôbec nebolo podstatné to, že sa k týmto hlúpostiam Ján Slota vyjadril, že sú to klamstvá a výmysly, pretože niektoré médiá na Slovensku vlastné dojmy vydávali za reálne fakty.
      Médiá na Slovensku často vydávajú vlastné fantazmagórie za fakty, tak prečo by si nepomohli zrejme pre niektorých novinárov aj dôveryhodnými zväzkami ŠtB, do ktorých mohol ktokoľvek napísať naozaj čokoľvek... Tzv. investigatívnym novinárom nenapadlo dokonca ani len toľko, že ak by Ján Slota skutočne kradol autá alebo niečo ďalšie, tak by za to bol v čase socializmu tvrdo vyšetrovaný a odsúdený.
      Predseda SNS Ján Slota vtedy prežíval niekoľkomesačnú mediálnu štvanicu, ktorá mu nielen poškodila meno, ale aj hlboko ranila jeho rodinu – obaja jeho rodičia tieto šialené útoky a neustále obťažovanie, sledovanie a útoky niektorých konkrétnych novinárov, ktorých mená zatiaľ nebudem zverejňovať, nevydržali a obaja zomreli len s odstupom niekoľkých mesiacov. Predseda SNS Ján Slota nemal inú možnosť, než sa brániť na súde a na médiá, ktoré sa do nepodloženej štvanice plnej hrubých lží a útokov na jeho osobu zapojili, podať žaloby na ochranu osobnosti. Súdy dodnes riešia niekoľko takýchto jeho podaní, pretože išlo o mediálnu štvanicu nezvyklých rozmerov.
      Jeden z nich je už vyše dvoch mesiacov uzavretý na Krajskom súde v Žiline, ktorý potvrdil rozsudok Okresného súdu v Žiline, a to zadosťučinením a víťazstvom Jána Slotu nad vydavateľstvom Petit Press, a. s., Bratislava, ako vydavateľovi denníka Sme za články o spomenutej téme. V rozsudku sa spomínajú články denníka Sme "Slota na úteku kradol" zo dňa 20. 3. 2008, ÚPN: Slota vykradol obchod s podtitulom Ján Slota nevykrádal len autá v Rakúsku, ale aj textil a mäsiarstvo v obci Koš” zo dňa 15. 4. 2008.
      Súd uložil vydavateľovi denníka Sme ospravedlniť sa konkrétnym textom Jánovi Slotovi za uvedené tvrdenia, nariadil odstrániť elektronickú verziu týchto článkov na internete a okrem súdnych trov musí uhradiť Jánovi Slotovi 10.000 eur ako nemajetkovú ujmu, a to do 14 dní od právoplatnosti tohto rozsudku.
      Denník Sme obratom zaplatil Jánovi Slotovi nemajetkovú ujmu 10.000 eur a v dnešnom vydaní sa Jánovi Slotovi za zverejnenie lživých článkov a konštatovaní aj ospravedlňuje, hoci faktom zostáva, že ospravedlneniu nevenuje až taký veľký priestor, ako ho venoval v roku 2008 neoverenej škandalizácii jeho osoby.
      Faktom zostáva aj to, že vydavateľstvo Petitpress a denník Sme zrejme zatiaľ nevenovali pozornosť tej časti rozsudku Krajského súdu, aby odstránili elektronickú verziu napríklad článku "Slota na úteku kradol", ktorý na ich stránke stále figuruje, a týmto im túto povinnosť pripomínam.
      Kým bude slovenský mediálny priestor fungovať na takej úrovni, na akej funguje v súčasnosti, predstavitelia SNS sa proti lžiam a tendenčným príspevkom vždy budú brániť všetkými dostupnými prostriedkami a bojovať za očistenie svojho mena. Verím, že túto informáciu pre občanov médiá na Slovensku zo solidarity s denníkom Sme neopomenú a zverejnia s takou radosťou, s akou sa koordinovali pri šírení už spomenutých lží o Jánovi Slotovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies