Denis Rodman chce na Námestí sv. Petra agitovať za pápeža tmavej pleti

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 11:43 • 2 min
Denis Rodman chce na Námestí sv. Petra agitovať za pápeža tmavej pleti

WASHINGTON - Na Svätopeterské námestie vo Vatikáne sa dnes ráno začali schádzať pútnici i turisti v očakávaní, že sa stanú očitými svedkami okamihu, keď z komína Sixtínskej kaplnky začne stúpať biely dym, ktorý bude znamením, že kardinálom sa podarilo zvoliť nového pápeža. Potvrdením bude aj hlahol zvonov Baziliky sv. Petra.

slovakia

left justify in out

K pútnikom sa dnes pripojí hviezda basketbalovej NBA Dennis Rodman, ktorá má v pláne previezť sa v replike papamobilu po Námestí sv. Petra, aby podporil zvolenie ghanského kardinála Petra Turksona za prvého pápeža tmavej pleti. 

Ako informovala televízna stanica CBS, Rím je ďalšou zastávkou na Rodmanovej kontroverznej ceste okolo sveta, na ktorej nedávno navštívil Severnú Kóreu, kde sa stretol s jej vodcom Kim Čong-unom. V utorok Rodman prekvapil vyhlásením, že sa do Severnej Kórey vráti na dovolenku, ktorú strávi "so svojím priateľom" Kim Čong-unom.   

Ak by bol Turkson zvolený, bol by síce prvým pápežom tmavej pleti, ale nie prvým Afričanom v tomto úrade. Z Afriky totiž pochádzal pápež Viktor I., ktorý cirkev viedol v rokoch 189-199, ako aj pápeži berberského pôvodu Miltiades (pontifikát v rokoch 311-314) a Gelasius I. (492-496).

Turkson pritom patrí medzi tzv. papabili, teda kardinálov, ktorí majú veľké šance obsadiť Petrov stolec. Medzi nimi sú podľa talianskej tlače najhorúcejšími favoritmi milánsky kardinál Angelo Scola a Brazílčan Odilo Pedro Scherer.

Námestie sv. Petra bolo už v utorok dejiskom protestnej akcie dvoch polonahých aktivistiek feministickej organizácie Femen proti voľbe nového pápeža. Po anglicky skandovali heslá ako "Už žiadneho pápeža!", kým ich z dejiska protestu odviedli príslušníci talianskej polície.

Ako pripomína agentúra Reuters, žiaden z kardinálov nemá šancu vidieť, čo sa deje za múrmi Vatikánu, keďže počas konkláve nemajú volitelia povolený žiaden kontakt so svetom: nemajú prístup k vysielaniu rozhlasu ani televízie, k internetu a ani k mobilným sieťam. V okolí hotela sú rušičky signálu. Do približne kilometer vzdialenej Sixtínskej kaplnky sa môžu prepraviť autobusom alebo pešo, avšak v sprievode príslušníkov švajčiarskej gardy, aby bolo zaručené rešpektovanie pravidiel konkláve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies