Deň bielych ruží pripomenie banské tragédie

NETKY.SK • 4 August 2013, 13:47 • 2 min
Deň bielych ruží pripomenie banské tragédie

TRENČÍN - Biele ruže sú symbolické, biela farba lupeňov predstavuje nevinnosť a zelená zase nádej.

slovakia

left justify in out

V Handlovej budú 10. augusta opäť spomínať na obete banských nešťastí. Ako informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová, súčasťou Dňa bielych ruží je už tradične zvuk zvonov na Kostole sv. Kataríny. Tie sa rozozvučia o 9:30, pričom predstavujú posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pamätný deň reaguje najmä na najväčšiu banskú tragédiu v dejinách slovenského baníctva, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová. Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku bielu ružu a večer o 18:00 sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti vedenia mesta. Biele ruže sú symbolické, biela farba lupeňov predstavuje nevinnosť a zelená zase nádej.

Počas Dňa bielych ruží si bude Slovensko pripomínať viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území. 

Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili 26. októbra 2010, priradila do kalendára Pamätný deň Slovenskej republiky - 10. august ako Deň obetí banských nešťastí. Pripomína najmä banskú tragédiu z 10. augusta 2009, kedy v bani Handlová vyhaslo 20 baníckych životov. „V Handlovej sme ho nazvali Deň bielych ruží, aby bol iný ako všetky ostané spomienkové dni,“ povedala Paulínyová. Rok po tragédii osadili pri pamätníku na miestnom cintoríne pamätnú tabuľu, ktorú vytvoril Handlovčan, bývalý baník Ján Procner. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies