Demonštranti v Rumunsku okupujú pole, kde sa má ťažiť bridlicový plyn

NETKY.SK • 17 Október 2013, 11:16 • 2 min
Demonštranti v Rumunsku okupujú pole, kde sa má ťažiť bridlicový plyn

PUNGESTI - Rumunská polícia v stredu zasahovala proti niekoľkým stovkám demonštrantov, ktorí už tretí deň okupujú pole pri dedine Silistea, aby zabránili ťažbe takzvaného bridlicového plynu.

slovakia

left justify in out

Navŕtavanie ložísk plánované americkým podnikom Chevron v krajine vyvolalo masové protesty, keďže metóda uvoľňovania plynu môže podľa ochranárov znečistiť spodné vody či dokonca spôsobiť menšie zemetrasenia. Dedinčania zatarasili cestu na priestranstvo, pričom si políhali do bahna a vytvorili živú reťaz. Mnohí z nich pricestovali z okolia na konských povozoch a niektorí so sebou vzali aj deti. Proti asi 500 demonštrantom, ku ktorým sa pridali aj pravoslávni kňazi, nasadili okolo 250 príslušníkov poriadkovej polície. Tí sa niekoľko hodín snažili odporcov ťažby vytlačiť, čo sa im však nakoniec nepodarilo.

Predmetom obáv je ťažobná metóda označovaná výrazom "fracking", čo je spôsob rozrušovania horniny, pri ktorom čerpajú do hĺbky zmes vody s pieskom a chemikáliami, aby uvoľnili naviazanú ropu a zemný plyn. Chevron získal povolenia na prieskum ložísk v okolí troch dedín na východe Rumunska ako aj na tamojšom pobreží Čierneho mora. Podnik vo svojom vyjadrení pre agentúru AFP uviedol, že s dotknutými obcami chce "budovať konštruktívne a pozitívne vzťahy" a bude preto "pokračovať v dialógu s verejnosťou a úradmi". Za svoju prioritu pritom označil "bezpečný a environmentálne zodpovedný spôsob" vykonávania svojich aktivít. Demonštrácia proti ťažbe bridlicového plynu sa v stredu konala i v Bukurešti, kde sa zišlo vyše 2000 odporcov projektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies