Demonštranti v Juhoafrickej republike požadovali odstúpenie prezidenta Zumu

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:43 • 2 min
Demonštranti v Juhoafrickej republike požadovali odstúpenie prezidenta Zumu

JOHANNESBURG - Tisíce demonštrantov v Juhoafrickej republike (JAR) požadovali dnes odstúpenie prezidenta Jacoba Zumu obviňovaného z týždeň trvajúceho finančného rozvratu v dôsledku toho, že zbavil funkcie rešpektovaného ministra financií Nhlanhlanu Neneho.

slovakia

left justify in out

Protestujúci reagovali na výzvy šírené na sociálnych sieťach a zišli sa v mestách Pretória, Johannesburg, Kapské mesto a Port Elizabeth. Účastníci pochodov niesli transparenty so sloganmi ako "Zachráňme Juhoafrickú republiku" či "Zuma, okamžite odstúp", informovala agentúra Reuters.


Zuma na miesto Neneho vymenoval minulý týždeň v stredu Davida van Rooyena, tento krok však v JAR spôsobil okamžitý finančný chaos na burze. Prezident v reakcii na vzniknutú situáciu v nedeľu dosadil do tejto funkcie bývalého ministra financií Pravina Gordhana, ktorý post zastával v rokoch 2009-14.


Vláda na protestné pochody bezprostredne nereagovala. Vysokopostavení lídri vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC) výzvy na odvolanie Zumu odmietli.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies