Dcéra letca USA, ktorý pomáhal v SNP, doviedla do SR 37 členov rodiny

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 13:59 • 2 min
Dcéra letca USA, ktorý pomáhal v SNP, doviedla do SR 37 členov rodiny

SLIAČ - Aj 37 potomkov a príslušníkov rodiny kapitána Edwarda Baranského z USA, si dnes na Leteckej základni na Sliači uctilo pamiatku amerických letcov, ktorí boli na Slovensku zostrelení v rokoch 1944 počas Slovenského národného povstania.

slovakia

left justify in out

"Na letisku nedávno vznikol aj pamätník, ktorý bude tieto obete pripomínať," uviedol na dnešnej pietnej spomienke veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Miroslav Korba.

 

Baranski bol počas druhej svetovej vojny agentom Úradu strategických služieb a jedným z členov misie Dawes, ktorá prišla na Slovensko podporiť povstanie. V septembri a októbri 1944 pristáli americké lietadlá B-17 na letisku Tri duby na Sliači, aby zachránili amerických letcov, ktorí boli zostrelení pri bombových útokoch na ciele nacistického Nemecka. Tieto lietadlá priniesli tiež potrebné zásoby do Banskej Bystrice a rozmiestnili na strednom Slovensku aj niekoľko amerických skupín, ktoré pomáhali koordinovať povstanie. Medzi nimi bola aj skupina Dawes.

 

Ako nacisti potláčali povstanie, táto skupina a ich slovenskí spolubojovníci unikli na východ. Kapitán Baranski a jeho rádiomechanik Daniel Paveletich utiekli do Detvy, kde im pomohla rodina Jozefa Vrťa. Nakoniec však Baranského a Paveleticha Nemci zajali a poslali do koncentračného tábora Mauthausen, kde ich aj v januári 1945 popravili.

 

Po stopách svojho otca sa v 90. rokoch uplynulého storočia vydala jeho dcéra Kathleen Baranski Lund. "Keď otec odišiel do vojny, mala som iba dva roky. Sama som ho nepoznala, ale v rodine mi o ňom často rozprávali," povedala na letisku novinárom. "Môj súčasný pobyt na Slovensku má za cieľ lepšie otca spoznať. Jeho mama bola navyše Slovenka, pochádzala z Veľkých Uheriec, otec bol Poliak. Všetci, ktorí sme tu, sme takto chceli spoznať krajinu, kde ležia naše korene," uviedla. Dnes sa všetci zúčastnia aj na obede s potomkami rodiny Vrťovcov.

 

Na územie Slovenska sa počas druhej svetovej vojny zrútilo 46 amerických bombardovacích a osem stíhacích lietadiel. Zahynulo pri tom 106 letcov a 370 bolo chytených a poslaných do zajateckých táborov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies