Dávku v nezamestnanosti má v budúcom roku dostávať menej ľudí

NETKY.SK • 14 December 2017, 10:04 • 2 min
Dávku v nezamestnanosti má v budúcom roku dostávať menej ľudí

BRATISLAVA - Dávku v nezamestnanosti by malo v budúcom roku dostávať priemerne mesačne 30,5 tisíca osôb.

slovakia

left justify in out

Priemerná suma nezamestnaneckej dávky by pritom mala predstavovať 445,30 eura. Celkovo by mala Sociálna poisťovňa na vyplácanie dávok v nezamestnanosti v budúcom roku vynaložiť 162,9 milióna eur. Vyplýva to z rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2018, ktorý už schválil parlament.

Sociálna poisťovňa vyplatila v januári až októbri tohto roka dávku v nezamestnanosti priemerne mesačne 32,1 tisíca osobám. Najviac ľudí pritom dostávalo nezamestnaneckú dávku vo februári tohto roka, a to 34,5 tisíca. Naopak, najmenší počet poberateľov dávky poisťovňa počas deviatich mesiacov tohto roka zaznamenala v júli, keď dávku v nezamestnanosti dostalo 30,4 tisíca osôb.

Na dávku v nezamestnanosti majú v súčasnosti pri práci na neurčitý čas nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 % z hrubého príjmu poistenca. Výška dávky sa určuje z hrubých príjmov dosahovaných v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Od začiatku budúceho roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernia. Na októbrovej schôdzi o tom rozhodol parlament, keď schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Kým v súčasnosti je pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku budúceho roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti bude vzťahovať na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v súčasnosti platia pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies