Dávida B. z kauzy nebankoviek odsúdili za spreneveru na päť rokov

NETKY.SK • 9 November 2010, 07:58 • 2 min
Dávida B. z kauzy nebankoviek odsúdili za spreneveru na päť rokov

Dávida B. z kauzy nebankoviek odsúdili za spreneveru na päť rokov

slovakia

left justify in out

img

Dávida B. (40) obžalovaného v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil za spreneveru 5,6 milióna korún na päť rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.
Okrem toho bude musieť podľa verdiktu súdu uhradiť vzniknutú škodu, teda vyše 185.000 eur. Dávid B. podal voči rozsudku okamžite odvolanie, prokurátor sa možnosti odvolania vzdal. Prokurátor považuje dnešný verdikt za úspech, pretože "po množstve péeniek sa naozaj urobila reálna vec." "Čo sa týka sprenevery, tak predpokladám, že k sprenevere došlo, ale nie za mojej asistencie," povedal po rozsudku Dávid B. Tvrdí, že za spreneverou stojí človek, ktorého vraj splnomocnil na disponovanie s bankovým účtom.
Vec sprenevery, ktorá bola súčasťou kauzy tunelovania nebankoviek, dnes na návrh prokurátora súd vylúčil na samostatné konanie. Keďže následný návrh na opätovný výsluch svedkov zo strany obžalovaného Dávida B. súd zamietol, pristúpilo sa k záverečným rečiam. Prokurátor navrhol uznať obžalovaného za vinného a uložiť mu trest v dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá je päť rokov, vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.
Obhajca Dávida B. naopak žiadal, aby jeho klienta súd spod obžaloby oslobodil. Dôkazy podľa neho nesvedčia jednoznačne o vine Dávida B. Samotný obžalovaný uviedol, že sa cíti nevinný a o údajnej sprenevere sa dozvedel až vo väzbe. Podľa obžaloby boli pod dohľadom Dávida B. najskôr prevedené peniaze z účtu jednej firmy na účet druhej, potom vybraté v hotovosti a použité na zaplatenie fiktívnych prác. Dávid B. bol podľa svojich slov vo väzbe štyri roky a 11 mesiacov. Tie sa by sa v prípade právoplatnosti rozsudku započítali do trestu.
Jozefa M., Patrika P. a Dávida B. prokuratúra viní z trestných činov založenia a zosnovania zločineckej skupiny, podvodu a jedného aj zo sprenevery. Pôvodne vtedajší Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Dávida B. pôvodne odsúdili v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. na desať rokov. Proces v prípade tunelovania nebankoviek bude pokračovať v januári.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies