Dánsky minister poľnohospodárstva sa ospravedlnil a rezignoval

NETKY.SK • 18 November 2020, 15:15 • 2 min
Dánsky minister poľnohospodárstva sa ospravedlnil a rezignoval

O utratení noriek pre zmutovaný koronavírus rozhodli bez zákonnej opory, v Dánsku preto chce rezignovať minister Mogens Jensen.

slovakia

left justify in out

KODAŇ - Stalo sa tak s tým, že  pričom priznal plnú zodpovednosť za nariadenie vlády o utratení všetkých noriek na farmách. O tomto závažnom kroku sa však rozhodlo bez potrebnej legislatívnej úpravy. "Dnes som informoval premiérku, že chcem rezignovať z vlády," povedal 57-ročný politik pre DR.

 

 

Ku tomuto kroku, pri ktorom musel byť utratených približne 15 miliónov noriek, rozhodla dánska exekutíva po tom, čo sa ukázalo, že na niektorých farmách dostali norky zmutovaný koronavírus, ktorým sa nakazili aj ľudia.

 

Vláda sa rozhodla pre tento krok z bezpečnostných dôvodov. Minulý mesiac začalo zabíjanie nakazených zvierat, no nariadenie prikazovalo utratiť aj zdravé jedince. Práve na utratenie zdravých noriek nemala práva legislatívnu oporu. Jensen stratil dôveru strán, ktoré podporujú menšinovú vládu sociálnych demokratov. Podľa vlády však rozhodnutie o utratení zvierat má väčšinovú parlamentnú podporu.

 


Norkové farmy v tejto škandinávskej krajine sú baštou svetovej norkovej kožušiny. Produkujú až 40 % svetovej produkcie, väčšina však končí najmä na veľkom čínskom trhu. Dánsko má až 1139 fariem, kde pracuje cca 6 000 zamestnancov. Podľa chovateľov tento krok môže pochovať tento segment dánskeho priemyslu.

 

Prečítajte si aj o rozhodnutí o utratení noriek. Dezinfekčné gély a rúška nájdete aj na stránke shop.netky.sk, kde si ich môžete kúpiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies