Dánsko predstavilo plán na podporu ekonomiky za 1,45 mld. eur

NETKY.SK • 24 August 2011, 12:40 • 2 min
Dánsko predstavilo plán na podporu ekonomiky za 1,45 mld. eur

Dánsko predstavilo plán na podporu ekonomiky za 1,45 mld. eur - Svet Dánska vláda dnes predstavila plán v celkovej hodnote 10,8 miliardy dánskych korún (1,45 miliardy eur) na podporu s recesiou zápasiacej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

img

Dánska vláda dnes predstavila plán v celkovej hodnote 10,8 miliardy dánskych korún (1,45 miliardy eur) na podporu s recesiou zápasiacej ekonomiky.
      Plán na obdobie 2011 až 2013 zahrňuje podľa ministerstva financií podporu súkromných investícií a spotreby, ako aj upadajúceho realitného trhu. Zároveň dodalo, že financie vyčlenené na podporu ekonomiky neohrozia fiškálne plány vlády, v rámci ktorých počíta s dosiahnutím vyváženého rozpočtu v roku 2020.
      Dánska vláda následne oznámila, že znížila prognózu rastu ekonomiky na tento rok na 1,3 % z májového odhadu na úrovni 1,9 %. Dôvodom je klesajúca domáca spotreba a zároveň slabšie vyhliadky na výraznejší rast svetovej ekonomiky. Na rok 2012 však počíta Dánsko s rastom na úrovni 1,8 %, čo je podľa ministerstva financií "zhruba v súlade s odhadmi z mája tohto roka". Vtedy počítalo ministerstvo financií s rastom hospodárstva v roku 2012 na úrovni 1,7 %.
      Dánsko je jedinou severskou krajinou, ktorá zápasí s recesiou. Dôvodom je kríza domácich bánk a stagnujúci trh s nehnuteľnosťami, ktoré znížili domáci dopyt. Počet domov určených na predaj vzrástol v júli na najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov, čo ešte výraznejšie zredukovalo ceny.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies