Dánsko chce teroristov v Líbyi odrezať od chemických zbraní, ponúka odvoz a likvidáciu

NETKY.SK • 15 August 2016, 14:08 • 2 min
Dánsko chce teroristov v Líbyi odrezať od chemických zbraní, ponúka odvoz a likvidáciu

KODAŇ - Dánsko ponúka dve lode na pomoc medzinárodnému úsiliu o odvoz chemických zbraní z Líbye na zničenie niekde inde, informovala dnes tamojšia vláda.

slovakia

left justify in out

"Chemikálie nesmú padnúť do rúk extrémistickým skupinám v tejto krajine," citovala agentúra DPA vyjadrenie dánskeho ministra zahraničných vecí Kristiana Jensena. Vláda v Kodani v návrhu pre parlament uviedla, že by išlo o civilnú nákladnú loď a sprievodnú loď vybavenú vrtuľníkom - spolu 200-členný personál. Konečný súhlas parlamentu sa očakáva v piatok.

 

Dánsko sa podobne zapojilo pred dvoma rokmi do likvidácie chemických zbraní v Sýrii, ktorú viedla Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). O pomoc pri likvidácii zvyšných zásob chemických zbraní požiadala inštitúciu OPCW so sídlom v Haagu vláda národnej jednoty v Líbyi, podporovaná Organizáciou Spojených národov. Bezpečnostná rada OSN túto žiadosť minulý mesiac schválila.

 

Líbya sa v roku 2004 zaviazala zlikvidovať svoje chemické zbrane. Vo vyhlásení vtedy uviedla, že má takmer 25 ton yperitu, 1390 ton chemikálií na výrobu chemických zbraní a tisíce nenaplnených bômb.

 

Hoci väčšina z týchto zásob už bola zničená; dokončenie likvidácie chemických zbraní však zmaril politický a vojenský chaos, ktorý vypukol v Líbyi po zvrhnutí Muammara Kaddáfího. Zvyšných 850 ton chemikálií určených na výrobu chemických zbraní je údajne uložených v severnej Líbyi. Podľa vyjadrenia Dánska tieto zásoby pravdepodobne zlikviduje Nemecko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies