Danko: SNS s nevôľou sledovala produktivitu práce parlamentu v septembri

NETKY.SK • 27 September 2014, 12:10 • 2 min
Danko: SNS s nevôľou sledovala produktivitu práce parlamentu v septembri

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) s nevôľou sledovala produktivitu práce Národnej rady (NR) SR v priebehu posledného mesiaca.

slovakia

left justify in out

Najmedializovanejšou témou riadnej septembrovej schôdze bolo presunutie niektorých opozičných návrhov na čas po parlamentných voľbách, na mimoriadnej schôdzi NR SR niektoré z nich predsa len, za minimálneho záujmu poslancov, prerokovala a zamietla. "Parlament, zložený z ľudom volených poslancov, by sa mal v prvom rade zaoberať tým, čo ľudu strpčuje život a tým, ako to zlepšiť, a nie politikárčením a vzájomnými útokmi," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. 
      

SNS podľa neho pripomína poslancom sľub, ktorý zložili pri nástupe do funkcie a v ktorom prisľúbili okrem iného plniť povinnosti v záujme občanov a pracovať tak, aby sa zákony uvádzali do života. "Čo však z tohto sľubu počas septembrovej schôdze NR SR poslanci naozaj splnili? Prísaha nie je akt iba pre kamery a fotoaparáty. Naplnenie jej zmyslu by malo byť ambíciou čestného človeka," apeluje Danko.
      

"SNS cíti sklamanie, že okrem spolitizovaného vianočného príspevku pre dôchodcov sa na verejnosť dostávajú iba informácie o ich vzájomnom politickom boji, antipatiách a sympatiách, zlučiteľnosti či nezlučiteľnosti názorov väčšiny a opozície," dodáva. Danko zdôrazňuje, že práca poslanca v zákonodarnom orgáne Slovenskej republiky je pripravovať pôdu pre nastoľovanie takých zákonov, ktoré občanov chránia, vytvárajú zdravé podnikateľské prostredie a umožňujú nastoliť účinnú vymožiteľnosť práva pre všetkých bez ohľadu na vplyv, postavenie, majetok, či názory. "NR SR sa nesmie stať výkonným orgánom moci a po moci bažiacich straníckych centrál. SNS apeluje na všetkých poslancov, aby si v polovici svojho mandátu pripomenuli znenie poslaneckej prísahy, začali sa podľa nej vo svojej parlamentnej práci správať a mysleli v prvom rade na občanov našej krajiny," zdôraznil predseda SNS.
      

Predstavitelia opozície svojím správaním traumatizujú Slovensko a obviňujú vládnu stranu. Po skončení mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú iniciovala opozícia, to 25. septembra vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD). "Keď sme 9. septembra otvárali 37. schôdzu, plénum väčšinou rozhodlo o tom, že sa niektoré opozičné body vypustia. Zdvihla sa neuveriteľná vlna hystérie a odporu. Opozícia sa v jednom šíku ako súbor Alexandrovcov postavila pred kamery a vyhlásila svätú vojnu za demokraciu," rekapituloval Paška.
      

Opozícia následne vyzbierala potrebné podpisy s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu venovanú niektorým z vyradených bodov. "Počuli sme tam množstvo atakov na predstaviteľov Smeru-SD. Pobavilo ma, že sme túto schôdzu otvorili vraj preto, lebo sme sa zľakli a podľahli sme tlaku. Smer-SD sa ani nezľakol, ani sa nebojí niesť zodpovednosť vládnuť. Vedieme túto krajinu úspešne niekoľko rokov, nezľakneme sa opozície najmä preto, lebo máme silný mandát," uistil Paška.
      

Šéf parlamentu poukázal na to, že mimoriadna schôdza trvala len šesť hodín. "Z 33 navrhovateľov schôdze piati neprišli ani na otvorenie rokovania, po pár minútach ich chýbalo 19. Počas schôdze tam sedelo len zopár predstaviteľov opozície," zdôraznil. Paška zároveň tvrdí, že opozícia chce ľudí znervózňovať aj ďalej. "Podávajú návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera a premiéra Roberta Fica. Ten podáva Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), poslanec strany nad hrobom, strany, ktorá sa štiepi a bojuje o to, kto má kľúče od miešačky," odkázal.
      

Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac vyjadril radosť, že Smer-SD umožnil otvorenie mimoriadnej schôdze. "Priznali si tým chybu, keď predtým vyradili desať návrhov opozície z dôvodu, že ide o predvolebnú kampaň," myslí si. Za poslancov KDH, ktorí mali na schôdzi štyri z celkovo piatich návrhov, Zajac deklaroval, že boli aktívni. "Z pohľadu KDH je teda kritika pána Pašku neopodstatnená. Zároveň sme radi, že opätovným predkladaním návrhu presadzujúceho princíp 'jeden plat stačí' sme vládu dotlačili k tomu, že to predloží sama. Opozičná práca má zmysel," uzavrel Zajac.

 

Smer-SD na mimoriadnej schôdzi odmietol všetkých päť opozičných návrhov. Voľby starostov a primátorov tak nebudú dvojkolové a poslanci NR SR môžu byť aj naďalej starostami, primátormi aj predsedami krajov. Neprešiel ani návrh, aby verejní funkcionári nemohli počas výkonu ich funkcie vykonávať advokátsku prax a snaha obmedziť plat funkcionárom vo viacerých verejných funkciách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies