Dáni identifikovali pilota havarovanej stíhačky z čias II. svetovej vojny, mal len 19 rokov

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 14:35 • 2 min
Dáni identifikovali pilota havarovanej stíhačky z čias II. svetovej vojny, mal len 19 rokov

KODAŇ - Dánske úrady identifikovali nemeckého vojenského pilota, ktorého lietadlo sa v čase druhej svetovej vojny pred viac ako 72 rokmi zrútilo do močiara na severe Dánska. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Nordjyske bol pilotom lietadla, ktoré sa zrútilo 10. októbra 1944, len 19-ročný Hans Wunderlich. Vzhľadom na skutočnosť, že mŕtvy pilot nemá nijakých žijúcich príbuzných, budú jeho telesné pozostatky uložené na vojenskom cintoríne v Dánsku.

Začiatkom mesiaca našiel 14-ročný Daniel Kristiansen so svojím otcom pomocou detektora kovov trosky lietadla, ktoré sa nachádzali päť až šesť metrov pod povrchom na poli prislúchajúcom ich farme v obci Birkelse, ležiacej približne 250 kilometrov severozápadne od metropoly Kodaň.

Na odkrytie väčšej plochy zeminy si zapožičali bager. Okrem iného sa im podarilo vyzdvihnúť motor, guľomety a pokrivené časti trupu nemeckej stíhačky typu Messerschmitt.

Spod zeme vybrali tiež uniformu nemeckého vojenského letectva Luftwaffe, ľudské kosti, ako aj niekoľko osobných predmetov - čiapku, papier na šúľanie cigariet, tri nepoužité kondómy či peňaženku, ktorá obsahovala dánske mince a niekoľko stravných lístkov do jedálne Nemcami okupovanej leteckej základne Aalborg.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies